România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.09.2023 - 11:24
Marcel Ciolacu și Karl Nehammer - Foto: Profimedia Images
Marcel Ciolacu și Karl Nehammer - Foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la zona Schengen.

SHARE

Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard premierul Marcel Ciolacu a afirmat că prejudiciul adus României "se ridică la cel puțin două procente din PIB".

România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”

Șeful Guvernului a subliniat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta va bloca din nou integrarea României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

"Categoric, da", a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă România va recurge la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria va menține veto-ul.

Austria vrea „scut” românesc deasupra cerului său. Nu și România în Schengen

Premierul Ciolacu a adus în discuție și intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE își propun să își apere spațiul aerian.

"Austria este la fel de neutră ca și Republica Moldova. Nu poți cere securitate la nivel european și să te aștepți ca împreună cu România și alte state membre UE să faci parte din proiectul Sky Shield, adică să vezi cum România depune eforturi financiare pentru a consolida apărarea europeană, dar în același timp să refuzi României un drept fundamental precum aderarea la Schengen", a subliniat Ciolacu.

Inițiativa europeană Sky Shield a fost lansată de Germania în august 2022 și include 17 țări. Scopul acesteia este să coordoneze mai eficient și, dacă este necesar, să pună în comun proiecte de achiziții pentru apărarea aeriană terestră. Printre țările implicate se numără: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.

Șefa Parlamentului European amenință Austria

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a anunțat s-au pus în derulare evaluări privind prejudiciile financiare generate de decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Sigur, când se întâmplă astfel de evenimente, se efectuează estimări ale prejudiciilor financiare. Cât costă așteptarea la granițe? Nu e vorba doar de implicațiile financiare.

Acum 12 ani, Comisia Europeană a hotărât că aceste țări ar trebui să intre în spațiul Schengen, iar Parlamentul European a subliniat că nu există niciun motiv legal sau politic pentru excluderea acestora de la beneficiul libertății de mișcare oferit de Uniunea Europeană”, a punctat Roberta Metsola la Strasbourg.

Prejudicii estimate la 6 miliarde de euro anunal

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, a cerut o analiză a costurilor adiționale pentru țară din cauza respingerii intrării în spațiul Schengen de către Austria, care a folosit dreptul de veto.

Conform afirmațiilor ministrului, prejudiciul total ar putea ajunge la aproximativ 2% din PIB, adică aproximativ 6 miliarde de euro.

Austria se ia la trântă cu toată Uniunea Europeană pentru a ține România afară din Schengen

Președintele Comisiei Europene a cerut ca Bulgaria și România să fie admise imediat în spațiul Schengen. Ministrul de interne Karner a refuzat imediat și a insistat asupra dreptului de veto al Austriei.

Ministrul de interne Gerhard Karner a respins imediat apelul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a ridica imediat blocajul austriac împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de migranți trebuie să fie obiectivul central al Comisiei Europene, a comentat Karner. "În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă și în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania cu Polonia. În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține.

Austriecii nu ne vor în Schengen

Un expert din Austria a declarat că cetățenii țării sale sunt clar opuși față de aderarea României la spațiul de liberă circulație.

Această afirmație provine de la sociologul Christoph Haselmayer, care este directorul unui institut de cercetare a opiniei publice din Austria.

"După părerea mea, guvernul federal austriac va respinge cererea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, deoarece Austria se află în prima linie a imigrației ilegale în spațiul Uniunii Europene. Acesta va fi răspunsul țării mele.

Nu este vorba de corectitudine. Este vorba despre imigrația în interiorul Uniunii Europene. Și, în opinia mea, nu este corect, nu este corect nici pentru Grecia, nici pentru Austria, Italia și alte țări. Așadar, Austria și, poate, Olanda vor vorbi despre acest subiect în cadrul Consiliului European. Și apoi vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat sociologul austriac Christoph Haselmayer.

Reamintim că Austria a blocat, prin veto, la Consiliul Uniunii Europene pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022 cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te