Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil. Adevărul?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.09.2023 - 17:41
Karl Nehammer - Foto: Profimedia images
Karl Nehammer - Foto: Profimedia images

Ministerul de Interne din Austria a publicat noi date prin care vrea să demonstreze că „Schengen nu funcționează”, acesta fiind principalul motiv pentru care ține România afară din Schengen, cu toate că țara noastră nu se află pe ruta pe unde vin migranții.

SHARE

Potrivit Ministerului austriac de Interne 233.944 de migranți adulți au solicitat azil în Austria între 2015 și 2022 - dintre care 195.033 de bărbați. 

Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil. Adevărul?

Mai mult, datele oficiale publicate de austrieci arată că 112.272 de cereri de azil au fost depuse în 2022, dintre care majoritatea au fost bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani.

Aceșeași date spun că din 2015 și până la sfârșitul anului 2022, în Austria au fost depuse în total 348.969 de cereri de azil. Dintre solicitanții adulți, 195.033 au fost bărbați. 

Doar 38.911 au fost femei. În plus, 115.025 de minori au cerut azil aici începând din 2015. Dintre aceștia, potrivit Ministerului de Interne, numărul migranților de sex masculin este și mai dramatic: 98,8%. 35.029 dintre minori erau așa-numiți UMF, adică refugiați minori neînsoțiți, potrivit exxpress.at.

Tunisia - Italia, ruta favorită a migranților

Lampedusa a devenit din nou punctul fierbinte al Europei în materie de imigrație, după ce peste 11.000 de persoane au sosit în ultima săptămână, în timp ce aproape 500 de persoane salvate de o navă a unui ONG au fost aduse marți la Brindisi, în Puglia, ceea ce a dus numărul celor care au debarcat în Italia până în prezent în acest an la peste 127.000 - mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2022.

Premierul afirmă că Italia este "sub o presiune incredibilă" din cauza numărului mare de sosiri din nordul Africii, mai exact din Tunisia. Meloni a declarat că nu va permite ca țara să devină "tabăra de refugiați a Europei", după ce mii de persoane în căutare de refugiu au debarcat pe coastele sale, determinând Franța să înăsprească controalele la granița cu Italia.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Meloni a fost protagonista principală al unui acord controversat în valoare de 173 milioane de euro semnat în iulie între UE și Tunisia, de unde pleacă marea majoritate a persoanelor, pentru a stopa migrația ilegală. Cu toate acestea, niciun ban nu s-a schimbat încă, iar numărul persoanelor care traversează spre Italia a crescut cu aproape 70% de la semnarea acordului, potrivit The Guardian.

Kalr Nehammer pedepsește România pentru că vin mingrați din Tunisia în Italia

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, nu cedează presiunilor europene în ceea ce privește intrarea României în schengen. El afirmă în continuare că „extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”,însă refuză să admită faptul că ruta migranților NU este prin România.

Citește și: România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”

El apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa.

Ruta migranților NU trece prin România

Datele FRONTEX arată cu claritate că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest.

Cifrele prezentate de autoritățile române la cererea Newsweek România arată o altă realitate și faptul că ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Citește și: Eugen Tomac: „România poate merge de maine la CJUE. Asta e singura cale pentru a adera la Schengen”

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Conform Frontex, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest.

Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.

"Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale", a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.

Șefa Parlamentului European amenință Austria

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a anunțat s-au pus în derulare evaluări privind prejudiciile financiare generate de decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Sigur, când se întâmplă astfel de evenimente, se efectuează estimări ale prejudiciilor financiare. Cât costă așteptarea la granițe? Nu e vorba doar de implicațiile financiare.

Citește și: Cum vrea România să spargă veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Justificați tot!

Acum 12 ani, Comisia Europeană a hotărât că aceste țări ar trebui să intre în spațiul Schengen, iar Parlamentul European a subliniat că nu există niciun motiv legal sau politic pentru excluderea acestora de la beneficiul libertății de mișcare oferit de Uniunea Europeană”, a punctat Roberta Metsola la Strasbourg.

Prejudicii estimate la 6 miliarde de euro anunal

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, a cerut o analiză a costurilor adiționale pentru țară din cauza respingerii intrării în spațiul Schengen de către Austria, care a folosit dreptul de veto.

Conform afirmațiilor ministrului, prejudiciul total ar putea ajunge la aproximativ 2% din PIB, adică aproximativ 6 miliarde de euro.

Austria se ia la trântă cu toată Uniunea Europeană pentru a ține România afară din Schengen

Președintele Comisiei Europene a cerut ca Bulgaria și România să fie admise imediat în spațiul Schengen. Ministrul de interne Karner a refuzat imediat și a insistat asupra dreptului de veto al Austriei.

Ministrul de interne Gerhard Karner a respins imediat apelul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a ridica imediat blocajul austriac împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de migranți trebuie să fie obiectivul central al Comisiei Europene, a comentat Karner. "În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă și în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania cu Polonia. În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține.

Ungaria cere Austriei să permită accesul României în Schengen

Ministrul Afacerilor Externe ungar, Péter Szijjártó, a cerut la Timișoara, Austriei, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen.

Szijjártó a subliniat, într-o conferință de presă comună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că există zece legături rutiere între cele două țări, care pot fi menținute deschise doar o zi pe săptămână, deocamdată, pentru că României incă nu i s-a permis intrarea în Spaţiul Schengen .

"De aceea, aș dori să îi rog politicos, dar ferm – să nu folosim cuvântul îndemn – pe prietenii noștri austrieci, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen, în această toamnă". a declarat oficialul maghiar.

Ungaria raportează cifre record de migranți

Numărul relativ mic comunicat de Poliția de Frontieră către Newsweek România trebuie pus în contextul în care Ungaria a raportat un număr record de migranți ilegal. 

„Numărul celor care încearcă să treacă în mod ilegal frontiera de stat a Ungariei este în continuă creştere; în 2022, autorităţile maghiare au prins 269 254 de migranţi, ceea ce înseamnă o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat pentru presă consilierul principal pentru securitate internă al premierului Ungariei, György Bakondi, miercuri, la Budapesta.

Pentru a ilustra creşterea, György Bakondi a spus: în 2021 au fost prinşi 122 239 de astfel de persoane, ceea ce reprezintă o medie de 335 de persoane pe zi.

În plus, anul trecut au fost prinşi 1924 de traficanţi de persoane, faţă de 1277 în anul precedent, ceea ce înseamnă, de asemenea, o creştere semnificativă”, arată publicația hirado.hu

În Ungaria migranții pot ajunge prin Serbia ori prin România. Astfel că există două variante: fie migranții preferă să forțeze granița Serbiei cu Ungaria, fie vameșii români scapă un număr semnificativ de migranți.

Austriecii „de rând” nu ne vor în Schengen

Un expert din Austria a declarat că cetățenii țării sale sunt clar opuși față de aderarea României la spațiul de liberă circulație.

Această afirmație provine de la sociologul Christoph Haselmayer, care este directorul unui institut de cercetare a opiniei publice din Austria.

"După părerea mea, guvernul federal austriac va respinge cererea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, deoarece Austria se află în prima linie a imigrației ilegale în spațiul Uniunii Europene. Acesta va fi răspunsul țării mele.

Nu este vorba de corectitudine. Este vorba despre imigrația în interiorul Uniunii Europene. Și, în opinia mea, nu este corect, nu este corect nici pentru Grecia, nici pentru Austria, Italia și alte țări. Așadar, Austria și, poate, Olanda vor vorbi despre acest subiect în cadrul Consiliului European. Și apoi vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat sociologul austriac Christoph Haselmayer.

Ciolacu amenință Austria cu proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la zona Schengen.

Șeful Guvernului a subliniat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta va bloca din nou integrarea României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

"Categoric, da", a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă România va recurge la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria va menține veto-ul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te