PSD se pregătește de o guvernare de șapte ani cu PNL

DE Edi Neagu | Actualizat: 09.11.2021 - 11:39
Vasile Dîncu a confirmat posibila rotație la guvernare. FOTO: Facebook

Președintele Consiliului Național al PSD a spus că o alianță cu PNL poate funcționa în etape și se poate întinde pe o perioadă de șapte ani.

SHARE
Vasile Dîncu confirmă că în PSD este luat în calcul un mecanism de rotație a funcției de premier în cadrul unui guvern cu PNL și chiar un parteneriat pe o durată de 7 ani, care să pună "un pic de ordine în spațiul politic” și să stabilească niște "priorități fundamentale”, potrivit hotnews.ro. Președintele Consiliului Național al PSD vorbește și despre posibilitatea ca această coaliție de guvernare să funcționeze în etape.

"Noi am vorbit și despre instituirea unui mecanism de rotație, nu am discutat încă cu colegii noștri de istorie, cu liberalii, să vedem dacă sunt de acord, dar în principiu, ideea că la un an și jumătate se poate schimba premierul a fost agreată în discuțiile noastre informale.

Orban, categoric împotriva oricărei formule de Guvern cu PSD: „Dacă se va face, plec din PNL”

Putem discuta cine începe cu funcția de premier. Dacă ne gândim să facem un proiect pe termen lung și reușim să ne înțelegem asupra unui proiect pe 3 ani, pe 7 ani...”, a spus Vasile Dîncu, luni seară, la Digi 24.

Întrebat despre posibilitatea de a fi o coaliție pe 7 ani, Dîncu a răspuns: "În momentul ăsta, poate că este o utopie pentru România, pentru că fragmentarea politică este extremă. Avem - în ultimii 10 ani - un an și o lună durata unui guvern. Am avut atâția premieri, cred că Klaus Iohannis a înscăunat, a uns cu mir vreo șapte premieri numai în șapte ani pe care i-a avut ca mandat. Pe 7 ani înseamnă să ne gândim la niște priorități fundamentale, pe care să le punem într-o înțelegere politică majoră și în funcție de asta, să vedem după aceea: cine câștigă alegerile poate să dea, de exemplu, premierul sau așa mai departe, adică se pot gândi mecanisme prin care să stabilim niște priorități”.
 
 
El a susținut că o coaliție pe 7 ani nu ar însemna să fie același guvern, cu aceiași miniștri: "Este imposibil. Dar să punem un pic de ordine în spațiul politic. Asta nu înseamnă că nu rămâne spațiu de dezbatere. Am văzut că se înfricoșau niște partizani ai USR PLUS sau AUR că nu mai rămâne spațiu de democrație. Două partide care ajung la guvernare, încet-încet pot să coboare amândouă sub 50 la sută”.
 
Întrebat dacă această mare coaliție va fi și o alianță electorală sau la alegeri fiecare partid merge pe cont propriu, Vasile Dîncu a spus că nu au fost discutate încă astfel de condiții, dar există posibilitatea unei colaborări în etape.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.