VIDEO+FOTO 15.000 de manifestanți în Piața Victoriei. Jandarmii, agresivi cu protestatarii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.06.2018 - 15:41

Mii de oameni protestează, miercuri, în București, dar și în alte orașe din țară, ca urmare a modificării Codului de procedură penală, care a trecut, luni, de Camera Deputaților.

SHARE

UPDATE 22.45: Răzvan Chiruță, redactor-șef Newsweek România: “Jandarmii au fost excesiv de furioși în seara asta. Au oprit brutal mulțimea să ocupe bulevardul, o parte din protestatari au reacționat, aruncând cu sticle de apă. Unii s-au așezat pe jos, pentru a nu fi dați deoparte de jandarmi. Apoi aceștia din urmă au început să monteze garduri.Acum, câțiva grupați pe două rânduri, cu căști de protecție, așteaptă pe Bulevardul Aviatorilor, la o distanță mică de cei care protestează.Tensiunea e maximă.”


Mircea Marian, senior editor Newsweek:


UPDATE 22.00Aproximativ 15.000 oameni protestează în Piața Victoriei din Capitală. Tensiunile cresc între jandarmi și manifestanți. Jandarmii montează garduri, au loc ciocniri, transmite corespondentul Newsweek România. 

Două persoane au fost amendate deja de jandarmi, cu 4.500 lei, a anunțat Jandarmeria. 


FOTO: Inquam Photos - Liviu Florin Albei 


FOTO: Razvan Chiruta/ Newsweek România

UPDATE 21.30 Circa 5.000 de sibieni au protestat, miercuri seară, pentru apărarea statului de drept. La Cluj, au ieșit în stradă peste 3.000 de persoane.

 

UPDATE Ora 20.50 Peste 4.000 de manifestanți s-au adunat în Piața Victoriei la manifestația pro-justiție. Se scandează împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, dar și împotriva Guvernului Dăncilă. 

UPDATE Ora 19.00. Incidente între manifesttanți și jandarmi. Două persoane au fost ridicate de jandarmi şi sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, pentru instigare la acţiuni violente.

Încă de dimineață, mișcarea civică „Vă vedem din Sibiu” a început manifestațiile în fața sediului PSD din oraș, protestul fiind continuat pe parcursul zilei. 

În București, mai mulți manifestanți și-au instalat corturi în Piața Victoriei, încă de marți seară. Jandarmii și Poliția Locală au confiscat corturile protestatarilor, însă oamenii au rămas pe parcursul nopții în fața Guvernului. Tot marți, la Cluj-Napoca, peste o mie de oameni au participat la un protest pro-justiție.

Miercuri, la orele prânzului, mai mulți protestatari au manifestat la Palatul Parlamentului, avertizând puterea politică PSD-ALDE-UDMR că nu vor mai pleca din stradă dacă proiectul de modificare a Codului de procedură penală intră în vigoare. 


Mai multe evenimente au fost anunțate pe Facebook, prin care sunt anunțate, în Capitală, proteste la care și-au anunțat participarea mii de persoane. Conform grupului Corupția Ucide, miercuri, „dacă vor declanșa procedura de suspendare a Președintelui României, vom merge la Parlament, intrarea Izvor. Altfel, vom merge la Guvern, în Piața Victoriei, locul obișnuit al protestelor noastre.” Ce se modifică 

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR din Camera Deputaților a votat, luni, modificarea Codului de procedură penală. Printre articolele de lege modificate, care au stârnit reacții dure atât din partea societății civile, cât și din partea magistraților sau a partidelor de opoziție, sunt: 

Articolul 92, alin. (2): „Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărie penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. În cazul în care martorii sau subiecții procsuali consideră că au motive de temere în legătură cu aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului statut de persoană amenințată sau judecată”. 

Art. 143, alin. (4): Convorbirile, comunicările sau conversațiile înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atașate la dosarul de urmărire penală. 

Art. 168, alin (15): Datele obținute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracțiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se șterg definitiv și nu pot fi folosite în alte cauze penale pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziție. 

Art. 406: redactarea și semnarea hotărârii – În caz de împiedicarea vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna, cauza se pune pe rol și se reiau dezbaterile.   

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -