Propunerile lui Dăncilă: Mihai Fifor - Interne și Dana Gîrbovan - Justiție. Explicațiile premierului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.08.2019 - 15:52
Dăncilă, la mitingul PSD din Craiova. Sursa foto: Facebook

UPDATE: Viorica Dăncilă a anunțat, oficial, că o propune pe șefa UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, pentru Ministerul Justiției, pe Mihai Fifor, la Ministerul de Interne și pe Șerban Valeca, la Ministerul Educației.

SHARE

Viorica Dăncilă a susținut, într-o declarație de presă, că motivul pentru care a propus-o pe Dana Gîrbovan la Ministerul Justiției este că vrea „să nu mai fie cineva înregimentat politic”. Premierul spune că a discutat cu șefa UNJR înainte să facă propunerea. 

„Bineînțeles că am discutat cu dna Gîrbovan, am rugat-o să vină în această funcție, având în vedere experiența domniei sale și respectul de care se bucură”, a spus Dăncilă. 

Întrebată ce i-ar reproșa Anei Birchall, premierul a susținut că „nu aș pleca de la aprecieri sau reproșuri, vreau ca la MJ să fie cineva care cunoaște foarte bine modul în care lucrează magistrații, cineva independent, să nu mai fie cineva înregimentat politic”. 

----

Premierul Viorica Dăncilă i-ar fi propus în CEx-ul PSD pe Mihai Fifor la Interne, pe Dana Gîrbovan la Justiție, iar pentru Ministerul Educației, Șerban Valeca, scriu Hotnews și Mediafax.

Ana Birchall, care a preluat interimar portofoliul Justiției, ar urma să fie înlocuită cu judecătoarea Dana Gîrbovan, șefa Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), lăudată de Sputnik și care a avut numeroase poziții publice favorabile măsurilor din Justiție ale Coaliției PSD-ALDE.  

Birchall ar urma să preia portofoliul de vicepremier pentru Parteneriate strategice, potrivit unor surse din PSD, citate de Hotnews, iar Iulian Iancu vicepremier pentru probleme economice. 

Ana Birchall ar fi rămas fără portofoliu la presiunea aripii Dragnea din PSD, după propunerile de modificare prin OUG a Codului de Procedură penală care fac mai dificilă liberarea condiționată, scrie G4Media, citând surse din PSD. 

De asemenea, Mihai Fifor ar urma să fie propus ca ministru plin la Interne.

Citește și: Călcând pe cadavre. Mihai Fifor, campanie publicitară plătită despre drama de la Caracal 

La Educație, sunt vehiculate două nume: Florian Lixandru, în prezent secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, și Șerban Valeca. În ședința CEx, pesediștii au stabilit, până la urmă, să-l susțină pe Șerban Valeca. 

Șerban Valeca (62 de ani) este șeful PSD Argeș, este vicepreşedintele Senatului și a fost de două ori ministru al cercetării: o dată în guvernul Grindeanu și în guvernul Adrian Năstase.

Pesediștii s-au întâlnit, vineri, în ședința Comitetului Executiv, cu o zi înainte de Congresul PSD. Pe agenda discuțiilor, se află nominalizarea unor noi miniștri pentru posturile vacante (Interne și Educație) și interimatele pentru cele două portofolii de vicepremieri. 

La congresul de sâmbătă, PSD trebuie să-și valideze candidatul la alagerile prezidențiale, în condițiile în care partenerii de coaliție, ALDE, amenință cu ieșirea de la guvernare, dacă premierul Viorica Dăncilă nu vine cu un nou program politic și nu restructurează Guvernul.

Citește și: Viorica Dăncilă, candidatul PSD pentru Cotroceni. În urmă cu o lună excludea această variantă  

ALDE nu pleacă de la guvernare, o analiză a „rezultatelor guvernării” va avea loc în septembrie

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.