Dragnea și Tăriceanu vor acces prin lege, nerestricționat, la protocoalele secrete

DE Teo Ungureanu | Actualizat: 29.06.2018 - 21:32
Foto Inquam Photo/Bogdan Dănescu

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au depus, pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență, o propunere legislativă pentru declasificarea hotărârii nr. CSAT 17/2005 privind documentele care conțin informații clasificate.

SHARE

Într-un comunicat pus pe site-ul Camerei Deputaților, liderii partidelor aflate la guvernare susțin că abuzurile din justiție din ultimii ani au fost făcute prin protocoale secrete semnate între SRI și instituțiile din justiție.

„Înţelegerile secrete încheiate între aceste instituţii sunt ieşite din orice normă juridică şi a statului de drept. Aceste protocoale secrete dovedesc un lucru: că drepturile fundamentale pe care se bazează orice stat democratic au fost încălcate. În aceste condiţii, se impune asumarea unei agende legislative care să repare această stare de fapt şi să asigure revenirea în matca statului de drept. Propunerea legislativă de faţă conţine o serie de prevederi importante pentru stoparea abuzurilor şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", este precizat în comunicatul dat de Dragnea și Tăriceanu.

Citește și: SRI a desecretizat protocolul cu Parchetul General

Liderii Camerei Deputaților și Senatului vor, în acest fel, ca toate documentele clasificate în baza deciziei CSAT nr. 17/2005 să devină informații de interes public cu acces liber.  În propunerea legislativă mai este prevăzut faptul că persoanele care s-au considerat vătămate de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea să se adreseze instanțelor, în termen de 6 luni de la intrarea legii în vigoare.

Inițiatorii consideră că protocoalele secrete au creat abuzuri și că numeroși cetățeni au fost condamnați penal pe baza acestora fără a avea parte de un proces echitabil, aici fiind incluse și protocoalele secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție.

Citește și: „Statul paralel sunt eu!“ O butaforie de Liviu Dragnea

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -