Președintele Comisiei Europene, după întâlnirea cu Cîțu: Progres bun pe reforme

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.05.2021 - 14:30
Președintele Comisiei Europene, după întâlnirea cu Cîțu: Progres bun pe reforme. Foto Twitter Ursula Von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a transmis un mesaj, după întâlnirea cu premierul Florin Cîțu, în care spune că lucrează cu România pentru a finaliza Planul Național de Redresare și Reziliență.

SHARE

Premierul Florin Cîţu şi mai mulţi miniştri au avut, miercuri, la Bruxelles pentru întrevederi cu oficialii europeni pentru negocierea proiectelor acceptate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR).

Cu o zi înainte, Florin Cîţu a avut o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, la finalul căreia ambii au anunţat că discuţia a fost „constructivă”. 

Citește și: USR pierde subprefectul de Alba la două luni de la numire. Acesta și-ar fi falsificat diploma

Aceasta din urmă a transmis României, pe Twitter, că Parlamentul trebuie să adopte noua legislație UE privind resursele proprii ale bugetului european, singura latură a pachetului de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro care necesită și ratificare națională.

„Mulțumesc prim-ministrului @florincitu pentru o întâlnire constructivă.

Lucrăm mână în mână cu România pentru a finaliza un Plan solid de Recuperare și Rezistență cât mai curând posibil. Progrese bune în ceea ce privește reformele.

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

Aprobarea ORD de către toate statele membre este un pas necesar pentru ca fondurile #NextGenerationEU să circule”, a scris Ursula Von der Leyen.

 

 

ORD se referă la sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, prin care Comisia Europeană crește temporar plafonul de resurse proprii de la 1,20% la 1,40% din Venitul Național Brut, utlizând astfel spațiul creat între acest plafon și cel de plăți (spațiul intitulat garanții/headroom) pentru operațiuni de împrumut (Next Generation EU).

Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene  a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, însă prevederile sale se aplică numai după ratificarea sa de către toate statele membre si sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislația națională. După ratificarea noii decizii, Comisia Europeană va recalcula contribuțiile statelor membre pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare.

Ministrul de finanțe, Alexandru Nazare, a declarat că „aprobarea de către Guvern și ratificarea de către Parlament a Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene sunt condiții necesare pentru operaționalizarea PNRR și obținerea sumelor pentru prefinanțare.

Comisia Europeană va putea acorda prefinanțările doar după aprobarea în parlamentele tuturor statelor membre a deciziilor pentru resurse proprii. Așadar, am solicitat utilizarea procedurii de urgență în Parlament pentru adoptarea acestei decizii", potrivit unui comunicat al Guvernului.

Dacă sistemul de resurse proprii nu e ratificat de toate țările, pachetul de relansare nu are bază juridică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te