Adepții lui Putin din România au organizat o conferință la Iași. Postul public de radio a promovat-o

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.12.2022 - 14:54
Iulian Capsali și Răzvan Constantinescu- Foto: Facebook

Pe 3 decembrie, la doar două zile după Ziua Națională a României, la Iași a fost organizată „Conferința de Est. O perspectivă suveranistă asupra viitorului României”, în fapt o întâlnire a rusofililor din țara noastră.

SHARE

Mai grav este că această conferință a fost promovată pe Facebook de postul public Radio Iași, redacția regională a postului public de radio.

Evenimentul a fost organizat de medicul conspiraționist Răzvan Constantinescu și rusofilul Iulian Capsali, activist din Coaliția pentru Familie și fost membru în organizații cu simpatii legionare.

Invitați au fost nume importante de pe scena politică a României, care s-au remarcat, în ultimii ani, prin consecvența cu care au urmărit interese sau idei convergente cu cele ale propagandei ruse. Majoritatea au susținut referendumul pentru familia tradițională, au acuzat „dictatura medicală” în timpul pandemiei de COVID-19, au răspândit teorii conspiraționiste mondiale și au militat împotriva vaccinării și a purtării măștii. În prezent, mulți dintre ei cer Ucrainei să se predea „ca să fie pace”.

Așadar: Gheorghe Piperea (avocat), Mihai Lasca (deputat ex-AUR), Vasile Astărăstoae (fost președinte al Colegiului Medicilor), Florentin Țuca (avocat), Mădălina Afrăsinie (judecătoare), Adrian Toni Neacșu (avocat, fost membru al CSM), Remus Rădoi (afacerist controversat, arestat astă-primăvară pentru evaziune fiscală), Iosefina Pascal (propagandistă rusofilă), Gianina Hagima, Adrian Onciu (desemnat de Sputnik „jurnalistul anului 2021”), Pompiliu Diplan (activist promovat de Radu Moraru – Nașul TV), Gică Manole (pretins istoric), Leon Zăgrean, Radu Baltasiu, Tudorel Toader (avocat, fost ministru al Justiției în „epoca Dragnea”), Marius Tucă (jurnalist), Adrian Cacovean, Cosmina Cerva (activistă rusofilă), Carmen Tănase (actriță), Andrei Marga (fost ministru, fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Florin Zamfirescu (actor, susținător al Dianei Șoșoacă), Adrian Severin (ex-ministru, ex-europarlamentar, ex-pușcăriaș, corupt renumit, rusofil consacrat), Damian Baciu, Valentin Stan (profesor, promovat intens de Marius Tucă), Mirel Palada (sociolog), Cornel Nistorescu (jurnalist), Cristi Puiu (regizor), Tudor Avrigeanu, 
Cristi Pantelimon, Mircea Pușcașu, Andrei Dârlău, Valeriu Gavrilovici, Radu Zlati.

Nu toți au fost prezenți, unii au trimis doar mesaje de susținere, dar organizatorii estimează că la Hotelul Traian au fost în jurul a 200 de persoane. Au luat cuvântul (direct sau prin internet) vreo 20 de persoane, ale căror nume le-am subliniat mai sus.

Citește și: Vicele grobian de la ALDE Iași: "Dragnea este un erou"

Mulți dintre cei 20 au, într-un fel sau altul, legături cu propaganda rusească. Fie erau personaje mediatizate intens de Sputnik pe când oficina Rusiei era încă activă, fie au scris sau scriu pentru Activenews, fie au preluat într-un fel sau altul mesajele propagandei Moscovei.

Iaşul are cel mai prolific şi vizibil cuib de conspiraţionişti din domeniul medical din România, mai ceva ca-n romanele de Agatha Christie. Îi găsiţi pe Facebook şi chiar vă recomand să îi citiţi, dacă aveţi stomacul şi nervii tari, a scris jurnalistul Cătălin Hopulele de la ziaruldeiasi.ro.

Citește și: „Iaşul are cel mai prolific şi vizibil cuib de conspiraţionişti din domeniul medical”

„Liderii informali sunt fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi fostul preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, Iulian Şerban. În peisaj apare, desigur, nelipsit, şi Răzvan Constantinescu, în cazul căruia împărtăşesc jena multora dintre colegii săi în a-l numi medic. E cel care-i înjura pe protestatari după cazul Colectiv, care a lăsat să se înţeleagă că nu i-ar trata dacă ar ajunge în spital la el, care spunea că infecţia SARS-COV2 e doar o gripă mai uşoară şi că s-ar duce în China să se infecteze etc. E şi bun prieten cu Iulian Capsali, care a transformat România Liberă, în câteva luni de zile de la preluare, din una dintre puţinele publicaţii quality rămase pe piaţă într-o fiţuică nefrecventabilă, anti-vaccinistă, conspiraţionistă şi cu mai puţine informaţii de interes public decât ziarul Kaufland”, a punctat jurnalistul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te