Europa liberă: Pesediștii își pot recupera banii pierduți la europarlamentare din... subvenție

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.10.2019 - 11:19

Autoritatea Electorală Permanentă va da posibilitatea PSD să le dea candidaților la europarlamentare banii cheltuiți în campanie din subvenția primită de partid de la stat, informează Europa Liberă. E vorba inclusiv de Rovana Plumb, care a contribuit cu 800.000 lei.

SHARE

PSD a trimis săptămâna trecută o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă în care întreabă dacă poate folosi banii din subvenția pe care o încasează pentru a-i rambursa candidaților la europarlamentare. Este vorba de social-democrații care au adus bani de acasă în campanie, dar nu au mai primit rambursarea sumelor cheltuite. În total, PSD a cerut 3.4 milioane de lei, potrivit Europa Libera.

AEP a stabilit, în luna august, prin două decizii să nu ramburseze vreun leu celor din PSD pentru europarlamentare din cauza semnăturilor existente pe cererea făcută. PSD nu a putut demonstra ce calitate avea Mircea Drăghici în partid pentru ca semnătura sa să apară pe cererea de rambursare.

Răspunsul primit acum de PSD de la AEP

Soluția pe care ar putea să o folosească PSD se leagă de ultimul răspuns primit de la Autoritatea Electorală Permanentă. Social-democrații primesc mână liberă să le dea candidaților banii cheltuiți în campanie din subvenția încasată de partid.

“Prin modificarea actelor normative pentru campania electorală puteți efectua cheltuieli din subvenția de la stat, se subînțelege că și datoriile restante campaniilor electorale pot fi achitate din aceleași surse de venit”, se precizează în răspunsul primit de PSD și obținut în exclusivitate de Europa Liberă.

Mai mult, AEP susține în răspunsul trimis acum două zile către PSD, că și PNL a beneficiat de același regim în 2016, “ fapt ce conduce la aplicarea actului normative în mod unitar”.

Trezorierul PSD a cerut AEP noi explicații

Ștefan Mihu, trezorierul PSD, a cerut însă un nou punct de vedere de la AEP, susținând că răspunsul primit nu poate constitui baza pentru a da candidaților de la europarlamentare banii din subvenție, potrivit unor surse din conducerea PSD.

Surse citate au declarat pentru Europa Liberă că trezorierul PSD și-a anunțat colegii că nu își va pune semnătura pe un document dacă nu este absolut sigur că acesta respectă prevederile legale. El le-a transmis celor din PSD că dacă îl vor obliga să semneze un astfel de document, își va da demisia din funcția pe care o deține.

Mihu a ajuns trezorierul PSD la începutul lunii iulie, după ce Dăncilă a fost aleasă președintele partidului la Congresul din 29 iunie. El l-a înlocuit în funcție pe Mircea Drăghici, trezorierul partidului din epoca Dragnea, cel care a fost trimis în judecată de DNA pentru delapidarea și folosirea subvenției în scop personal. Drăghici și-a pierdut funcția de trezorier în Comitetul Executiv organizat pe 5 iunie, la câteva zile după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

Mitulețu (AEP): PSD poate plăti datoriile către candidați din subvenție

Președintele AEP a explicat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Europa Liberă că a existat o corespondență cu Partidul Social Democrat în care s-a comunicat că banii cu care au venit de acasă candidații de la europarlamentare și nu au fost rambursați de Autoritate, pot să fie luați din subvenția acordată partidului. Constantin Mitulețu-Buică a precizat că decizia de oportunitate aparține conducerii PSD, aceasta nefiind o obligație, ci doar o posibilitate legală.

Citește mai mult pe Europa Liberă

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -