29.000 lei pensie specială pentru un judecător din Teleorman. De 14 ori pensia „nromală” din județ

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.06.2023 - 13:33
Sursa Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Situație cu totul revoltătoare în Teleorman unde un fost judecător, pensionar special, încasează lunar o pensie care este de 14 ori mai mare decât pensia medie din județ.

SHARE

Fostul magistrat primește o pensie specială de aproape 30.000 de lei, ceea ce reprezintă de 14 ori suma pensiei medii pentru limită de vârstă într-una din cele mai sărace regiuni ale României.

Pensie specială de 14 ori mai mare decât media românilor

Fostul judecător pe care o primește acest bărbat este de 29.250 de lei net, conform datelor oferite de Casa de Pensii în luna iunie. De remarcat că, în ultimul an de activitate înainte de pensionare, acesta a avut un salariu mediu net lunar de doar 18.000 de lei, deci mult mai mic decât pensia specială calculată și achitată în prezent.

Acest paradox evident aduce în prim-plan deficiențele majore ale sistemului de calcul al pensiilor pentru magistrați.

Citește și: Câte pensii speciale sunt în România și cine ar primi-o pe cea mai mare de 10.000 €? Tăiate cu 30%?

Potrivit informațiilor furnizate de instituție, în județul Teleorman există 75 de magistrați cu pensii speciale.

Pensia medie a acestora se ridică la 20.908 lei, iar cea mai mare pensie înregistrată este de 29.250 lei. În ceea ce privește pensiile obișnuite pentru limită de vârstă, pensia medie este de 1.937 lei, însă există și o pensie maximă puțin peste 16.000 lei, conform adevarul.ro.

Tudorel Toader, „un special” de aproape 9.000 de euro lunar

Printre foştii magistraţi din Iaşi care au o pensie impresionantă se află Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cea mai mare pensie de serviciu în plată la nivelul Iaşului se ridică la 43.381 de lei brut (8.850 de euro), iar cel care vede lună de lună această sumă fabuloasă pe talonul de pensie este al unui fostului magistrat pesedist, potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi.

Citește și: Cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 5 miliarde în șapte ani. Mai darnici ca americanii

În tot acest timp, aproape 45.000 de pensionari ieşeni care trăiesc cu pensia minimă garantată, de 1.125 de lei, mai exact un sfert din numărul total al pensionarilor din judeţul Iaşi (pe toate categoriile de pensii), conform statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

„Reforma” pensiilor speciale, „praf în ochii” românilor

Reforma pensiilor speciale prevede cea mai importantă măsură de reducere a acestora cu 30%. Cu toate acestea, aplicarea acestui procent asupra pensiilor speciale din Parlament ar avea un impact neglijabil.

Conform amendamentelor propuse, majoritatea pensiilor speciale vor rămâne în vigoare, însă vor fi supuse unei supraimpozitări de 30%. Astfel, sumele de peste 6.700 de lei din pensiile în plată vor fi impozitate cu acest procent.

Printre beneficiarii pensiilor speciale se numără și parlamentarii, iar cuantumul acestora depinde de numărul mandatelor deținute.

Astfel, valoarea minimă a unei pensii speciale pentru un deputat este de 2.187 de lei brut. Pentru a beneficia de această pensie, este necesar ca persoana respectivă să fi fost parlamentar timp de cel puțin 28 de luni. În schimb, dacă a deținut 3 mandate de deputat, pensia specială va depăși puțin suma de 12.000 de lei pe lună, în termeni bruti.

Pentru a ilustra mai bine impactul reformei, să luăm exemplul ministrului agriculturii, Petre Daea. Acesta deține trei mandate de parlamentar. În declarația de avere depusă în 2021, Petre Daea a menționat că primește o pensie specială de 111.624 de lei, suma fiind netă.

Astfel, Petre Daea beneficiază de o pensie specială în valoare de 9.300 de lei net. Reducerea de 30% se aplică unui venit brut de 6.500 lei (3.800 lei net).

Astfel, Daea va pierde 30% din diferența dintre venitul de 9.300 lei și 3.800 lei. Prin urmare, prin reforma pensiilor speciale, suma pe care o va pierde este de 1.600 de lei. El va rămâne astfel cu o pensie specială de 7.700 de lei. Calculul este valabil pentru parlamentarii cu 3 mandate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te