Cea mai mare pensie specială din Iași aparține unui magistrat: Are mii de euro pe lună

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.05.2023 - 19:54
Judecător, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

Printre foştii magistraţi din Iaşi care au o pensie impresionantă se află Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

SHARE

Au trecut aproape 4 ani de când actualul prim-vice al PNL Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale “în 30 de zile”. În 4 ani nu a făcut-o nici el, nici alţi aleşi ai poporului. În tot acest timp, câtorva sute de ieşeni le intră lunar în cont mai mulţi bani decât câştigă alţii într-un an, doi sau chiar trei ani, fie ei pensionari sau angajaţi. Ba mai mult decât salariul preşedintelui ţării.

Cea mai mare pensie specială din Iași aparține unui magistrat: Are mii de euro pe lună

Cea mai mare pensie de serviciu în plată la nivelul Iaşului se ridică la 43.381 de lei brut (8.850 de euro), iar cel care vede lună de lună această sumă fabuloasă pe talonul de pensie este un fost magistrat, potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi. De altfel, nici nu e greu de presupus cine este acest fost magistrat.

În judeţul nostru sunt cel puţin 319 beneficiari de pensii de serviciu (cunoscute drept pensii speciale), care sunt stabilite prin legi care le oferă acestor oameni şansa de a obţine venituri net superioare faţă de majoritatea contribuabililor sistemului public de pensii.

Tot în judeţul nostru sunt şi aproape 45.000 de pensionari ieşeni care trăiesc cu pensia minimă garantată, de 1.125 de lei, mai exact un sfert din numărul total al pensionarilor din judeţul Iaşi (pe toate categoriile de pensii), conform statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Printre foştii magistraţi din Iaşi care au o pensie impresionantă se află Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În declaraţia completată anul trecut, fostul ministru al Justiţiei, fost judecător al CCR, arată că a încasat din pensii, într-un an, suma de 493.124 lei (cca 100.500 euro), respectiv 41.000 lei/lună (cca 8.400 euro lunar).

Pentru comparaţie, în acelaşi an, Klaus Iohannis a declarat un venit anual de 179.507 lei (cca 36.600 euro), adică 14.950 lei/lună (cca 3.050 euro lunar). Pe de altă parte, în aprilie 2023, pensia medie de asigurări sociale de stat în judeţul Iaşi a fost de 1.908 lei (CNPP), ceea ce înseamnă că pensiile speciale sunt şi de până la 25 de ori mai mari.

Pe lângă procurori şi judecători, pensii speciale încasează şi foşti grefieri, parlamentari, cât şi personalul civil navigant din aviaţia civilă, foşti auditori publici externi ai Curţii de Conturi şi personalul diplomatic şi consular. Să nu uităm nici de funcţionarii publici parlamentari şi militari, care atunci când se pensionează intră în clubul privilegiaţilor cu pensii de lux.

Aceşti angajaţi ies la pensie la o vârstă mult mai mică comparativ cu „muncitorul de rând”, iar pensiile lor nu sunt stabilite pe principiul contributivităţii, ci se ia în calcul 80% din ultimele venituri salariale brute, în unele cazuri adăugându-se chiar şi sporurile încasate. Toate pensiile de serviciu se plătesc din bugetul de stat, iar dacă se stabileşte şi pensie de asigurări sociale pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensie, partea de pensie din sistemul public se plăteşte din bugetul de asigurări sociale, ne-a explicat Maria Andronache, director CJP Iaşi.

Numai în primele trei luni din acest an, statul român „a tocat” cu o parte dintre beneficiarii de pensii de serviciu din judeţul Iaşi aproape 14,2 milioane de lei, echivalentul sumei de 2,9 milioane de euro, valoare care va mai creşte considerabil până la sfârşitul anului. În 2022, valoarea a ajuns la 51 milioane de lei, o cifră impresionantă, un efort financiar al statului de 10,4 milioane de euro într-un an.

O şansă ca pensiile speciale să dispară vine de la Comisia Europeană, care a pus piciorul în prag: pentru acordarea de bani în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România trebuie să facă reforma pensiilor speciale. Iar aleşii lucrează, cum altfel, cu viteza melcului la măsurile pentru îndeplinirea jalonului 215 din PNRR - care prevede, printre altele, alinierea pensiilor speciale la principiul contributivităţii.

Numărul ieşenilor care încasează sume colosale odată cu pensionarea este însă mult mai mare, în condiţiile în care datele transmise „Ziarului de Iaşi” de către CJP Iaşi nu includ şi pensiile militare, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii, şi nici pe cele ale deputaţilor şi senatorilor, fiind plătite din bugetul Parlamentului Român.

Cei mai mulţi dintre beneficiarii ieşeni de pensii de serviciu sunt foşti magistraţi - 172 la număr, ei fiind şi cei care primesc cele mai mari sume. Magistraţii au pensiile reglementate prin legea 303/2004 şi 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, care stabilesc un „cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

În primele trei luni din 2023, din bugetul de stat s-au dus în conturile foştilor magistraţi din judeţul Iaşi circa 12,9 milioane de lei (2,6 milioane de euro), iar până la sfârşitul anului suma ar putea fi şi de trei ori şi jumătate mai mare. Anul trecut, pensiile speciale ale magistraţilor ieşeni au însumat 45,5 milioane de lei, adică aproximativ 9,3 milioane de euro, după calculele CJP Iaşi.

Nici valorile pensiilor de serviciu în rândul foştilor aviatori nu sunt de neglijat. Cea mai mare pensie încasată de un ieşean care face parte din această categorie „a specialilor” ajunge la 19.685 de lei brut (4.000 de euro).

„Cea mai mică” pensie de serviciu între cele mari este de 7.063 de lei brut (1.450 de euro), bani care intră în buzunarul unui alt concetăţean, fost angajat al Curţii de Conturi.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te