Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru Kovesi la șefia Parchetului european

DE Alexandru Pop | Actualizat: 18.07.2019 - 23:50
Laura Codruța Kovesi are tot mai multe șanse să ajungă procuror șef european. Foto Octav Ganea

Susținerea pentru Kovesi crește, în cursa pentru funcția de procuror șef al Parchetului European

SHARE

 Laura Codruţa Kovesi primeşte încă o asigurare oficială că va fi sprijinită pentru a ajunge procuror-șef al noului Parchet European.

Noul Parlament European, constituit în urma alegerilor din 24-26 mai, precizează într-un comunicat că susține, ca și în legislatura precedentă, candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcţia de procuror-şef european. 

La solicitarea Conferinței Președinților Parlamentului European, președintele David Sassoli trimite o scrisoare către Consiliu în care reamintește sprijinul deplin de care se bucură Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Surse parlamentare din Alianța 2020 USR PLUS declaraseră anterior, pentru Newsweek România, că la Conferința Președinților din Parlamentul European s-a decis că, înainte de întâlnirea informală a miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne care va avea loc la Helsinki pe 18-19 Iulie, instituția va transmite un mesaj de reconfirmare a sprijinului pentru Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European.

Informația vine în contextul în care Dacian Cioloș, liderul grupului europarlamentar Renew Europe, a anunțat că Franța a fost de acord să o susțină tot pe Laura Codruța Kovesi pentru această funcție. 

Susținerea a fost confirmată, pe surse, și de publicația Financial Times, care a citat un oficial francez, care a precizat că preluarea de către Kovesi a conducerii Parchetului European ar urma să contribuie la asigurarea echilibrului geografic în repartizarea poziţiilor de rang înalt în UE.

El a evidențiat și faptul că Parisul respectă statul de drept şi eforturile lui Kovesi în acest sens în România.

Susținerea Franței vine după ce preşedintele țării, Emmanuel Macron, a avut succes în negocierile pentru posturile de conducere în cadrul Uniunii Europene, reuşind să elimine candidatura lui Manfred Weber la şefia Comisiei Europene şi să obţină funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene pentru Christine Lagarde, notează Financial Times.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.