Ministrul „5 în 1” Rovana Plumb: specialistă în chimie și cosmetice, pusă să facă autostrăzi

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.01.2019 - 13:57
Foto Inquam Photos/Raul Ștefan

Rovana Plumb a fost numită ministru interimar al Transporturilor, deși este specializată în chimie.  

SHARE

Rovana Plumb a ajuns, astfel, ca, în numai șase ani, să dețină cinci portofolii de ministru pentru care, din punct de vedere educațional, nu are pregătirea necesară.  

A fost minstru al Mediului (2012 – 2014), al Muncii (2014 - 2015), ministru delegat pentru Fonduri Europene (2017 - 2018), ministru interimar la Educație (2018) și acum ministru al Transporturilor (2019). Asta deși nu are pregătirea care să o îndreptățească să fie cea mai ministeriabilă persoană din România de după 1990. Rovana Plumb nu menționează să fi urmat cursuri ori specializări în domeniile mai sus menționate.

Citește și Guvernul zero educație, zero experiență

Specialistă în cosmetică

Rovana Plumb și-a publicat două cv-uri oficiale. Unul este pe site-ul guvernului, iar celălalt pe site-ul Camerei Deputaților. Conform acestora, a terminat Universitatea Politehnică, unde a luat o „Licență Facultatea de Utilaje și Ingineria Proceselor Chimice”. După 20 de ani, devine „Doctor în Managementul Sistemelor Industriale”. Ca mulți alți politicieni, și Rovana Plumb și-a dat doctoratul într-un moment în care deținea o funcție publică foarte înaltă.  Iar între 2001 și 2004 a fost secretar de stat, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Însetată de protecția consumatorului

Rovana Plumb a bifat cinci ministere pentru gestionarea cărora are nevoie de competențe diverse. Ca justificare, ar fi trebuit să poată prezenta un cv educațional stufos. Un cv care să justifice faptul că Rovana Plumb este bine pregătită în domeniul muncii, mediului, fondurilor europene, educației și transporturilor. Ei bine, Rovana Plumb menționează că, între 1987 și 2003 a participat la „cursuri postuniversitare și de perfecționare în țară și în străinătate în domeniile: management, protecția consumatorului și impactul asupra mediului, economic și relații internaționale ”. 

Niciun detaliu în plus. Într-un cv din 2004, descoperit în arhiva Mediafax, Rovana Plumb detaliază aceste cursuri urmate. Majoritatea sunt legate de protecția consumatorului, siguranța alimentelor și produsele cosmetice (Rovana Plumb a fost șef la Gerovital). Între 2002 și 2004, Rovana Plumb a participat la seminarul „Politici privind comportamentul consumatorului şi impactul asupra mediului”, în Portugalia, dar și la cursul „Siguranța și controlul produselor cosmetice - Grecia”, ori „Securitatea generală a produselor, vânzările în afara spatiilor comerciale” (Belgia).

Sinugurul curs mai serios pare cel urmat în 1999 - Management strategic - George Washington University SUA. Rovana Plumb nu a urmat niciun curs în domeniul fondurilor europene, al muncii, ori al mediului, pe care le-a gestionat ca ministru.   Cariera profesională începe ca inginer stagiar la firma Miraj București, în anul 1984.

În 1992, devine directorul companiei. În 1995, devine directorul general al Gerovital Cosmetics. În ultimii 18 ani a fost bugetar: a început ca secretar de stat, președinte la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Din 2005, este deputat PSD și a fost de patru ori ministru (începând cu 2012).

Citește și Miniștri interimari la Dezvoltare și Transporturi: Rovana Plumb și Eugen Teodorovici

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te