Miniștrii Guvernului Orban, audiați electronic. Votul pentru învestire, în condiții speciale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.03.2020 - 10:47

Miniştrii Guvernului Orban sunt audiaţi rapid, prin teleconferință, sâmbătă dimineaţă, de comisiile de specialitate, fiecare ministru având la dispoziție un minut pentru a-și prezenta prioritățile. Imediat după audieri va avea loc votul în condiții speciale, impuse de pandemie.

SHARE

Primul ministru audiat a fost Bogdan Gheorghiu, propus din nou la Ministerul Culturii. Iar ultimul ministru audiat va fi Florin Cîţu, propus din nou la Ministerul Finanţelor. ”Audierea a avut loc în format audio, nu video. A fost o comisie mixtă, parlamentari din toate domeniile”, a declarat Gheorghiu, potrivit News.ro.

De la ora 11,00 este programată procedura de vot cu bile. Înainte de a putea intra în plen, parlamentarii trebuie să meargă într-o sală unde sunt testaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectaţi cu coronavirus. De asemenea, ei vor primi mănuşi şi măşti.

Votul se va desfăşura în sala Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. Parlamentarii vor intra pe rând în sală. Senatorii vor fi primii care vor vota. Se vor organiza grupuri de aproximativ 20 de parlamentari care vor vota în decurs de 15 minute. În sala de vot vor fi prezenţi permanent chestorul care înmânează bilele şi secretarul care consemnează prezenţa parlamentarilor la vot.

Presa nu are acces în Palatul Parlamentului.

La Senat, primii vor vota parlamentarii PSD (între orele 11.00-12.00), urmaţi de PNL (12.00-12.20), USR (12.20-12.35), UDMR (12.35-12.45) şi de cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

"Parlamentarii care au avut contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu Coronavirus sunt rugaţi să nu se prezinte la această procedură, întrucât trebuie să se afle în autoizolare", au transmis reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Ulterior, parlamentarii urmează să voteze un proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, afirma că au fost acceptate propunerile sale de modificare a regulamentului în aşa fel încât şedinţele birourilor permanente, comitetelor liderilor de grup, comisiilor permantele şi plenurilor fiecăreia dintre camere, precum şi a plenului camerelor reunite să poată fi ţinute prin mijloace electronice. El spunea că aceste modificări urmează să fie votate sâmbătă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirma, vineri, că orice joc politic trebuie să înceteze în situaţia de criză în care se află România şi că PSD înţelege miza acestui moment. "Suntem un partid responsabil şi i-am invitat pe toţi colegii mei să înţeleagă criza prin care trecem", spunea el.

Ciolacu susţine că a avut de luat o decizie grea: de a vota un guvern care nu merită să fie votat sau de a prelungi criza politică. "Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, alături de colegii mei, voi face toate eforturile ca mâine să avem un guvern funcţional", spunea Ciolacu.

"(...) îi rog pe colegii mei din PSD să înţeleagă această situaţie excepţională şi să ne facem datoria. Am luat măsuri pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii de maximă suiguranţă. PSD va fi în continuare singura forţă politică responsabilă şi partidul care poate asigura stabilitate şi siguranţă pemtru români", mai spunea Ciolacu.

USR a anunţat că va vota învestirea guvernului, dată fiind situaţia actuală. Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a afirmat că ”în acest moment este nevoie urgentă de stabilitate şi de un guvern care poate legifera la necesitate”.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, că parlamentarii formaţiunii susţin demersul preşedintelui care doreşte învestirea rapidă a unui guvern. ”Avem nevoie de un guvern care să acţioneze cu deplină autoritate pentru a încetini extinderea epidemiei”, a declarat Kelemen Hunor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te