Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților. L-a înlocuit pe interimarul Grindeanu

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.11.2021 - 20:56
Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților/FOTO: Facebook/MarcelCiolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales marți noul președinte al Camerei Deputaţilor și membru al Biroului Permanent, pe care-l și conduce.

SHARE

Rezultatul votului arată că Marcel Ciolacu a primit 217 voturi „pentru”, 77 voturi „contra”. Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte.

Votul a fost secret, cu buletine de vot. Au votat 299 de de deputaţi şi au fost anulate cinci voturi.

„Ca președinte al Camerei Deputaților, mă voi asigura că atât măsurile sociale și economice pentru care PSD și-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât și că programul de guvernare va fi susținut în Parlament și respectat întocmai!”, a scris Marcel Ciolacu, printr-o postare pe Facebook.

De asemenea, liderul PSD a anunţat demisiile lui Sorin Grindeanu şi Alexandru Rafila din funcţiile de vicepreşedinte al Camerei, a lui, Daniel Suciu din funcţia de secretar şi a lui Marius Budăi din funcţia de chestor al Camerei.

Citește și: EXCLUSIV Ce crede Câciu că-l recomandă: Am 600 de articole pe zona fiscal-bugetară și macroeconomie

În 13 octombrie, fostul lider al PNL Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului.

Biroul permanent a decis ca şefia Camerei Deputaţilor să fie deţinută prin rotaţie de vicepreşedinţii forului legislativ.

După ce Orban a demisionat, Florin Roman (PNL) a preluat interimatul două săptămâni. La final, Roman nu a reușit să-și asigure prelungirea mandatului și așa funcția a ajuns la Sorin Grindeanu.

„A fost un vot în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, PNL-ul nu m-a votat”, a afirmat atunci Grindeanu.

Citește și: Richard, asasinul lui Emi Pian, și frații Ciprian și Grațian Pian, cât pe ce să scape din arest

„Dl Sorin Grindeanu a ajuns președinte interimar al Camerei Deputatilor pe mâna USR. PNL nu l-a votat pe dl Grindeanu. A fost votat de PSD, UDMR, AUR și minorități. Prin decizia luată de USR nu am mai reușit sa generam majoritatea necesară. Refuzul lor de a susține PNL a fost motivul pentru care noi ne-am abținut”, acuza liberalul Florin Roman, la vremea respectivă.

În 15 noiembrie, interimatul lui Sorin Grindeanu a fost prelungit cu încă două săptămâni.

„Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi”, arată Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te