Ludovic Orban: Luăm în calcul plafonarea prețurilor la medicamente și dezinfectanți

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.03.2020 - 10:22

Premierul Ludovic Orban a făcut duminică o conferință de presă on line, în care a vorbit despre măsurile luate în perioada următoare pentru combaterea coronavirusului și a efectelor sale economice.

SHARE

„În 26 februarie, în România era un caz (infectat cu coronavirus - n.r.), în Spania și Austria erau 2 cazuri. ieri, în România erau 123 de cazuri, Spania avea 4.200 de cazuri, Austraia peste 500 de cazuri. 

Faptul că avem puține cazuri e dovada că am luat măsuri eficiente, chiar dacă au fost criticate. Acum avem posibilitatea să emitem ordonanțe de urgență și alte acte. Suntem în deplină capacitate de exercițiu”, a declarat Ludovic Orban, la începutul conferinței de presă on line. 

Premierul a reafirmat faptul că toate persoane care vin în România din zone în care e instituită carantină vor intra automat în carantină. 

„Am luat măsuri pentru creșterea capacității de acțiune a autorităților implicate. Limitarea răspândirii virusului depinde în mare parte de comportamentul fiecărui cetățean român. Vă cer să respectați toate recomandările medicilor și specialiștilor.

Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal, căutați să respectați recomandările pentru a elimina riscurile de infectare. Respectați distanța socială, evitați strângerile de mână și îmbrățișarea, chiar dacă suntem un popor foarte cald și afectuos. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea de la distanță”, a menționat premierul.

Citește și Orban: Au fost presiuni să închidem granițele. Nu îi oprim pe românii din diaspora să vină în țară

Ludovic Orban a menționat că pandemia are efect negativ asupra multor domenii economice.

„Am constituit săptămâna trecută un grup de lucru privind impactul economic al epidemiei, care pregătește măsuri necesare pentru domeniile afectate. E clar că în transporturi, horeca, industria publicității și organizării de evenimente, impactul este foarte mare.

Guvernul e pregătit în cursul săptămânii viitoare să adopte măsuri rapide pentru companiile și angajații din domenii afectate. Vom face studii de impact în continuare pentru susținerea zonelor afectate din economie

Solicit tuturor angajaților statului să fie deplin mobilizați. Către mediul privat – să fie dispus spre dialog, cooperare, pentru că noi ne dorim să adoptăm cele mai bune soluții care să permită economiei să funcționeze”, a cerut premierul. 

Ludovic Orban a anunțat că ia în calcul limitarea creșterile prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula.

„Există posibilitatea de a plafona prețurile la dezinfectanți, măști, mănuși de protecție”, a precizat premierul.

Acesta a adresat un apel populației să nu se panicheze, că nu vor fi probleme de aprovizionare cu alimente.

„Nu trebuie să vă aprovizionați peste necesar. Nu există riscul de apariție a unei penurii de alimente”, a menționat Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.