Dragnea, atac la Iohannis: Este sponsorul politic al violenței și manifestărilor extremiste

DE Newsweek România | Actualizat: 11.08.2018 - 16:26
Dragnea îl acuză pe șeful statului că „este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste”.

Într-o postare pe contul său de Facebook, liderul PSD susține că Jandarmeria și-a „făcut datoria potrivit legii” și îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că ar submina autoritatea statului prin declarațiile făcute și ar îndemna la „reluarea violențelor”.

SHARE

Liviu Dragnea afirmă că scopul vădit al președintelui Iohannis este ”de răsturnare a Guvernului actual și înlocuirea lui cu Guvernul său, așa cum a mai procedat o dată în acest mandat”. Și, nu în ultimul rând, Dragnea îl acuză pe șeful statului că „este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste”.

„Evenimentele violente din Piaţa Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democraţie. Diferenţele de opinie nu pot justifica niciodată violenţa. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii şi au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu Guvernul său, aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat”, a afirmat liderul PSD într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Liviu Dragnea mai susține că atitudinea preşedintelui Iohannis dovedeşte că acesta este „sponsorul politic al violenţei al manifestărilor extremiste”. Mai mult de atât, liderul PSD spune că, prin cererea adresată Parchetului de a începe o anchetă în legătură cu modul de intervenţie al Jandarmeriei la mitingul de vineri, şeful statului „timorează forţele de ordine, aşezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituţiilor pe care Constituţia îi cere să le sprijine”.

„Este regretabil că o acţiune democratică de protest paşnic a fost deturnată şi s-a soldat cu numeroşi răniţi şi pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime. Instituţiile statului trebuie să acţioneze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept şi pentru a-i trage la răspundere pe cei care au provocat violenţele. Cu tot respectul pentru manifestanţii care vor să-şi exprime paşnic ideile, toată lumea trebuie să înţeleagă că România e un stat de drept, în care domneşte legea, iar această lege e impusă prin instituţiile consacrate de Constitiţie. E inacceptabil ca în faţa clădirii Guvernului, în inima Capitalei României şi a statului român, grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de însuşi preşedintele ţării, să atace ordinea constituţională”, a scris Dragnea.

În opinia şefului social-democraţilor, jandarmii nu apără doar clădirea Guvernului, ci şi autoritatea, ordinea, statul de drept, instituţiile statului, suveranitatea şi independenţa ţării. „Inclusiv dreptul de a protesta liber şi paşnic împotriva oricui”, continuă el.

„În calitate de președinte al Camerei Deputaților și de președinte al PSD, vreau să asigur toți cetățenii României că Parlamentul nu va îngădui nicio clipă, nimănui, să dizolve democrația, să suspende drepturile și libertățile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor și să răstoarne, prin violență, ordinea în statul român. Instituțiile însărcinate cu siguranța cetățeanului, cu ordinea publică și cu respectarea legii trebuie să acționeze cu fermitate împotriva oricăror tentative de violență publică, alimentată politic sau instrumentată de alte interese de putere”, mai scrie liderul PSD în mesajul său de pe Facebook.

El face apel la oameni să protesteze paşnic şi să nu se alăture grupurilor violente, să nu se pună în pericol, pentru că „puterea se câştigă prin vot, la urne, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre, sticle şi foc”.

„Am respectat şi voi respecta întotdeauna dreptul constituţional al cetăţenilor de a participa paşnic la manifestaţii publice. Dar este ilegal ca astfel de manifestaţii să fie folosite şi deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forţă puterea politică legitim constituită. Românii nu trebuie să fie obligaţi să trăiască într-o ţară frâmântată de violenţă şi dezbinare. Ei au dreptul să se bucure de beneficiile creşterii economice, de o viaţă mai bună, de venituri mai mari, de siguranţă şi linişte, de un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor”, concluzionează Dragnea.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -