Lista scurtă a coaliției de guvernare pentru Avocatul Poporului. Cine o va înlocui pe Renate Weber

DE Elena Andrei | Actualizat: 17.05.2021 - 21:55
Avocatul Poporului, Renate Weber, lasă locul liber/ Foto: bzi.ro

Liderii Coaliției au discutat, luni, despre propunerile pentru funcția de Avocatului Poporului. PNL și UDMR au propus doi profesori universitari pentru fotoliul deținut în prezent de Renate Weber.

SHARE

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Citește și

Excepționalii juriști Weber și (C)Iordache ar putea lucra și-n mediul privat. Concediați-i!

Cîţu: Mă surprinde această opinie de la Avocatul Poporului. Este momentul să dăm un restart acolo

 

Flavius-Antoniu Baias este doctor în Drept "Summa cum laude" la Universitatea din București (2001) și a fost decanul Facultății de Drept a Universitatii din București. Predă Drept civil. De asemenea este avocat în Baroul București (din 1985).

În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) și a fost decorat cu "Steaua Romaniei" în grad de Comandor (2000).

Numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luată în discuție încă de la începutul anului, la pachet cu șefia TVR și Radio însă nu s-a luat nicio decizie în Coaliție din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care deține în prezent funcția.

Ludovic Orban anunța la 16 februarie că a sesizat Comisiile juridice pentru a elabora un raport în acest sens.

Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL pentru sesizările pe actele normative emise de Guvern în perioada stării de urgență și stării de alertă.

PNL-USR-PLUS și UDMR dețin majoritatea atât în conducerea Paarlamentului cât și în Comisiile de specialitate unde are loc dezbaterea și adoptarea rapoartelor.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.