Liderii PSD, presiuni la adresa lui Dăncilă, care ar fi spus că demisionează. Cine preia partidul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.11.2019 - 19:05
Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

La o zi după ce Viorica Dăncilă, a pierdut turul decisiv al alegerilor prezidențiale, mai mulți lideri ai PSD au început să lanseze atacuri la adresa acesteia. Conform unor surse politice, Dăncilă ar urma să demisioneze, urmând să primească alte funcții importante.

SHARE

Mai mulţi lideri PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu şi Lia Olguţa Vasilescu, i-au cerut Vioricăi Dăncilă să demisioneze din fruntea PSD, susţin surse politice pentru Adevărul. Viorica Dăncilă a rămas fără susţinere în partid după înfrângerea de la prezidenţiale. Ciolacu va prelua şefia interimară a PSD. Preşedintele Camerei Deputaţilor a negociat azi cu mai mulţi lideri PSD din ţară, scrie Adevărul.

Pe de altă parte, surse Newsweek România susțin că la discuțiile care au avut loc, luni, între Viorica Dăncilă și mai mulți lideri social-democrați, fostul premier ar fi acceptat varianta să demisioneze din fruntea partidului, după ce i s-a garantat un loc în Parlament, pe listele PSD, odată cu alegerile generale din 2020, precum și să preia conducerea organizației de femei a PSD Bucureți. 

Ciolacu și Firea au dat startul atacurilor la adresa lui Dăncilă

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a postat luni, pe Facebook o declarație prin care atrage atenția că rezultatul obținut de partid la alegerile prezidențiale este unul dezastruos pentru PSD și reproșează actualei conduceri că după alegerile europarlamentare, dar și după cele prezidențiale s-au făcut doar analize județene, „nimic la nivel național”.

„Rezultatele ne arată că în turul II al alegerilor prezidențiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. Asta după ce și în turul I am avut, la fel, un număr foarte mic de voturi. Să fim cinstiți: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Ciolacu își dorește șefia PSD, după ce Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale. Potrivit Hotnews, liderul PSD Buzău și președintele Camerei Deputaților ar fi purtat discuții cu Viorica Dăncilă și apropiații acesteia pentru o preluare a partidului, fără scandal.

Marcel Ciolacu a fost susținut de Viorica Dăncilă în luna mai, în cadrul alegerilor pentru președinția Camerei Deputaților. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu ar fi condiționat atunci votul pentru Marcel Ciolacu la șefia Camerei Deputaților de votul pentru imunitatea sa în Senat. 

De asemenea, Gabriela Firea a lansat, luni, în prima zi după finala pentru Cotroceni, o critică dură la adresa Vioricăi Dăncilă. Primarul Capitalei și vicepreședintele PSD i-a reproșat lui Dăncilă că l-a adus pe Gabriel Oprea în partid, oferindu-i funcția de vicepreședinte și calitatea de membru cu drept de vot în Comitetul Executiv al partidului.

„Așa cum am rămas doar șase în picioare, din cei 25 de semnatari ai scrisorii prin care îi solicităm dlui Dragnea să se retragă de la conducerea PSD, pentru că începuse să ne facă foarte mult rău - și în primul rând românilor -, cu toate pedepsele pe care le-am primit fiecare în parte, așa și acum vreau să mă delimitez printre primii în mod public față de nesocotirea opiniei majorității covârșitoare a românilor și a colegilor din partid, prin impunerea intrării în CEX, fără votul explicit al nostru, a unor persoane, pe motiv că acum nu mai conduc partide ci... sindicate. (...) Resping ferm ideea că aș fi știut așa ceva, că aș fi fost de acord!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook. 

Firea se arată dezamagită că se începe analiza "prăbușirii noastre cu un astfel de gest sfidător" și subliniază că se "delimitează categoric" de situație. "Nu ne putem reforma și relua legătura cu simpatizanții noștri printr-o minciună. Aud că și alte persoane controversate se lipesc acum, în inghesuială și nebăgare de seamă, de noi. Probabil vor să ne îngroape definitiv! Mă delimitez categoric!", se mai arata in postarea Gabrielei Firea. 

Pe de altă parte, Mihai Fifor, secretar general al PSD, se alătură și el celor care au trădat-o pe Viorica Dăncilă, la doar câteva ore după ce aceasta a pierdut alegerile prezidențiale, deșipână duminică a fost unul dintre cei care au susținut-o pe candidata la prezidențiale a social-democraților.

Fostul ministru al Apărării a susținut varianta Gabrielei Firea, lansată de aceasta pe Facebook, potrivit căreia PSD nu se poate „reforma” și nu poate „relua legătura cu simpatizanții noștri, printr-o minciună. Aud că și alte persoane controversate se lipesc acum, în înghesuială și nebăgare de seamă, de noi”.

La rândul său, Mihai Fifor a scris luni, pe pagina sa de Facebook, că „Gabi Firea are perfectă dreptate! Nu putem începe reconstrucția PSD cu oameni care nu mai au nimic de a face cu ceea ce ar trebui sa devina acest partid. Ar fi o contradicție cu termenul de reformare.

PSD nu își mai permite să își dezamăgească la nesfârșit electoratul. Trebuie să incepem să promovăm o garnitură politică nouă, care să ofere o perspectivă credibilă, cu adevărat promițătoare”.

Citește și: Fiforul trădării. După ce s-a lepădat de Ponta, Firea și Dragnea, o abandonează și pe Dăncilă

Alături de Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Mihai Fifor se poziționează și Niculae Bădălău. Liderul PSD Giurgiu a declarat, luni, că partidul „trebuie să aibă un nou început” și că persoanele care au condus campania electorală ”să aibă bărbăția să își asume” eșecul din alegerile prezidențiale.

„Cred că Partidul Social Democrat are capacitatea de a-și crea anticorpi, de a lua o decizie în interiorul partidului. Trebuie să fim lăsați noi din interior să facem acest lucru. (...) Nu mai putem funcționa așa, și pune de azi pe mâine niște oameni care efectiv nu cunosc organizarea și modul de a face politică”, a declarat la Digi24 Bădălău.

Liderul PSD Giurgiu a mai spus că cei care au condus campania electorală să își asume acest eșec. „În politică există un singur act - demisia. Sau alegeri, un congres. Alte soluții nu avem. PSD trebuie să aibă un nou început. Asta e clar”, a mai spus senatorul PSD.

În interiorul PSD se cunoaște faptul că Niculae Bădălău își dorește funcția de secretar general al partidului. De altfel, după rezultatul slab înregistrat de Viorica Dăncilă la cel de-al doilea tur, pesediștii cer "o analiză serioasă" și "un nou început în PSD".

Referitor la relația lui Niculae Bădălău cu fostul premier, povestea merge în perioada în care Bădălău era ministru al Economiei și avea o dispută personală cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, fost membru în organizaţia PSD Giurgiu, care s-a răzvrătit împotriva sa. Dăncilă i-a promis atunci că-l dă afară din Guvern pe Răzvan Cuc, unul dintre protejaţii lui Liviu Dragnea.

Potrivit adevărul.ro şi Lia Olguţa Vasilescu se alătură grupului din PSD care îi cere Vioricăi Dăncilă să demisioneze din fruntea partidului, lucru care ar urma să aibă loc marți, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PSD. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te