Negocierile PNL-USR-PLUS în București, blocate. Dan Popescu: Pot da exemple când USR a votat cu PSD

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.07.2020 - 14:10
Dan Cristian Popescu

Negocierile dintre PNL și USR-PLUS pentru candidați comuni la sectoare sunt într-un impas, pentru că și USR, și PLUS sunt nemulțumite că liberalii îl susțin pentru Primăria Sectorului 2 pe Dan Cristian Popescu.

SHARE

Liderul USR București, Claudiu Năsui, a declarat recent, pentru Newsweek România, că negocierile cu PNL pentru candidați comuni la sectoare nu pot continua cât timp liberalii îi susțin pe Dan Cristian Popescu, la Sectorul 2, și pe Dan Croitoru la Sectorul 5. 

Pe actualul viceprimar al Sectorului 2, atât USR, cât și PLUS îl acuză că ar fi colaborat cu PSD.

Vlad Voiculescu, liderul PLUS București, a cerut ca liberalii să nu susțină pe nimeni care a avut legături cu pesediștii în ultimii 15 ani. 

„Cele mai mari piedici pentru candidaturi comune la București sunt candidaturile potențiale ale domnilor Dan Cristian Popescu și Dan Croitoru.

Domnul Dan Cristian Popescu a strâns o avere fabuloasă de când lucrează în primărie și are legături strânse cu PSD. Conduce Pprimăria Sectorului 2 din funcția de viceprimar al domnului Toader, primar PSD. Și a format și coordonat majoritatea PSD-PNL în Consiliul Local sector 2”, a scris și Claudiu Năsui pe Facebook.

Citește și: EXCLUSIV De ce au intrat în impas negocierile pe candidați la București. PMP, scos din schemă

Dan Cristian Popescu a negat, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE, orice colaborare cu PSD, în schimb a acuzat la rândul său USR de alianțe cu pesediștii, la nivelul Consiliului Local al Sectorului 2. 

„Nu am înțeles de ce sunt dânșii supărați, căci nu am auzit în spațiul public nici un motiv real. Eu sunt contrariat de relația pe care am avut-o la nivel local cu USR Sectorul 2.

Încă de la începutul mandatului de consilier local, am încercat să am o alianță, o relație bună cu cei de la USR. Chiar atunci când trebuia să se aleagă viceprimarul sectorului 2, le-am propus să ne aliem, pentru a propune un viceprimar comun, pentru că primarul era de la PSD-ALDE.

Le-am oferit să propună chiar ei acest candidat, pentru a avea viceprimar USR. Au refuzat. Au refuzat și să mă susțină pe mine pentru această funcție”, a declarat Dan Cristian Popescu.

Viceprimarul, care dorește să fie candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 2, susține că ulterior a existat un moment scurt de colaborare cu USR, dar apoi relația politică s-a degradat.

în schimb, susține Dan Cristian Popescu, consilierii locali ai USR s-au aliat cu PSD.

„După ce am fost ales viceprimar, fără sprijinul USR, am încercat să avem proiecte comune. În prima parte a mandatului, au susținut câteva dintre proiectele mele, dar după un an de zile au început să aibă o atitudine ostilă proiectelor mele, votând contra proiectelor mele, alături de cei de la PSD.

După ce s-a schimbat conducerea USR Sector 2, noua conducere a devenit și mai violentă împotriva mea. Eu sunt viceprimar și am pârghii reduse în Primărie. Sigur, cu apariții media mai consistente decât cele ale primarului, dar cu pârghii executive foarte mici.

Mi-am făcut treaba cu un aparat onțanist, după 16 ani de guvernare Onțanu, cu un primar care fusese anterior viceprimar al lui Onțanu. Mi-a fost greu și aș fi avut nevoie de orice sprijin pentru a reforma această primărie.

Dar de trei ani de zile, cei de la USR fac campanie doar contra mea, nu au atacat primarul PSD, nu l-au atacat pe Onțanu, care mai are încă oameni în primărie, m-au jignit de foarte multe ori, gratuit, dar au refuzat orice dialog cu mine.

Le-am propus dialog deschis, cu presa de față. Au refuzat, dar au preferat să mă jignească și să mă caricaturizeze”, a susținut Dan Cristian Popescu, în cadrul Newsweek LIVE.

Chestiunea ajutorului social

Politicianul a afirmat că USR nu poate da nici un exemplu în care eu ar fi votat un proiect care să fie legat specific de politica PSD, dar el poate da foarte multe exemple despre cum USR a votat alături de PSD.

„Am propus să renunțăm la ajutorul social de urgență pentru chirie, care se dă în Sectorul 2 pentru opt ani de zile, fiind o măsură electorală introdusă de Onțanu. Nu poți să dai ajutor de urgență pentru chirie de opt ani. În alte sectoare se dă pe maxim trei sau chiar un an de zile.

Am introdus un proiect pentru a reduce acest ajutor pentru maximum trei ani. Alianța PSD-ALDE-USR s-a opus. A vrut să păstreze această soluție de opt ani. Nu mă așteptam ca USR să se alieze cu PSD”, a răspuns Dan Cristian Popescu.

„Averea mea e publică din 2012”

Cât privește acuzația că ar fi strâns o avere fabuloasă de când lucrează în primărie și are legături strânse cu PSD, așa cum l-a acuzat public Claudiu Năsui, liberalul a replicat că a avut afaceri private, dinainte de a fi politician, și că nu a făcut niciodată bani pe seama statului.

„Averea mea este publică, pentru că înainte de a fi consilier și deputat, am fost deputat. Am depus declarații de avere din 2012. Eu nu am avut niciodată afaceri cu statul. Nici familia mea. Nu am avut afaceri cu Primăria Sectorului 2.

Le-am transmis public celor de la USR și PLUS că nu îmi rămâne decât să îi dau în judecată dacă nu vin cu dovezi clare”, a precizat Dan Cristian Popescu.

Acesta a explicat și cum a ajuns să dețină locuințe în SUA.

„Am avut mai multe case la Hollywood, dar în Florida, nu în California. Am locuit în SUA, am avut o bursă a Congresului american în 1999, am studiat Științe Politice la George Washington University.

Am locuit 3-4 ani în SUA. Eu am avut în România afaceri private și, pentru că am stat mult acolo, am cumpărat două apartamente. Unul l-am vândut.

Le aveam dinainte de a candida pentru Parlament, în 2012. Prima locuință am luat-o în 2005, a doua în 2008, dinainte de a avea legătură cu Primăria Sectorului 2”, a menționat viceprimarul.

Acesta a negat și faptul că ar urma să candideze din partea PSD, dacă nu obține nominalizarea liberală, așa cum s-a vehiculat public, însă nu a exclus o candidatură independentă, în cazul în care negocierile dintre cele trei formațiuni nu se deblochează.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te