Marcel Ciolacu, despre candidatul PSD la Președinție: „Ion Cristoiu este un om de stânga”

DE Alexandru Pop, Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.01.2023 - 12:48
Ion Cristoiu- Foto: Inquam Photos

PSD va merge la alegerile prezidențiale din 2024 „cu un intelectual, nu neapărat cu un om politic, a declarat președintele social- democrat Marcel Ciolacu. El a pronunțat numele lui Ion Cristoiu drept „un om de stânga”.

SHARE

„Cred cu certitudine că România are nevoie de un preşedinte de stânga, un om care împărtăşeşte principiile, în primul rând, de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcţie, cea mai înaltă funcţie din statul român”, a spus Marcel Ciolacu, în emisiunea „Punctul culminant”, de la România TV.

Vă prezentăm dialogul dintre Marcel Ciolacu și Victor Ciutacu de la România TV:

Marcel Ciolacu: Cu certitudine, cred că România are nevoie de un președinte de stânga, un om care împărtășește principiile în primul și în primul rând de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani pentru cel care va ocupa funcția de președinte al României.

Realizator: Se vor face fix 20 de ani de când a fost ultimul președinte de stânga, domnul Iliescu.

Marcel Ciolacu: Cum v-am zis, sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcție, cea mai înaltă funcție din statul român.

Realizator: Păi, și ca să vă duceți cu un președinte de stânga, trebuie să vă rupeți cu ăia dreapta, domnule Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Când avem discuția de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. Poate de data aceasta Partidul Social Democrat nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual, de aceea v-am dat exemplul maestrului Cristoiu.

Realizator: Păi, v-am întrebat de două ori de domnul Cristoiu, dar v-ați făcut că nu auziți.

Marcel Ciolacu: Este un om de stânga, în fibra dânsului, dacă urmărești toată evoluția maestrului Cristoiu, îi vei depista valorile de stânga în tot ceea ce spune sau scrie.

Realizator: Și dumneavoastră credeți că partidul dumneavoastră, totuși un partid de mase, domnule Ciolacu, hai să vin serioși, eu mi-am făcut ucenicia în politică, mă rog, în presa politică, ocupându-mă, între altele, și de Partidul Social Democrat și, cel puțin de la 1995, știu cam tot ce s-a întâmplat în partidul ăsta, așa, nivel grosso modo, pesedistul de bază ăla, poporul pesedist, cum îi zicea Oprescu, dar-ai Dumnezeu sănătate și soare în Grecia, va accepta un candidat care să nu fie de-al lui, oricât de intelectual ar fi?

Marcel Ciolacu: Domnule Ciutacu, ba nu, ba nu, este drept, cum adică nu este de-a lui? În primul rând partidul va alege, va exista o competiție internă, în care se va înscrie cine dorește.

Realizator: Partidul va alege prin lideri, domnule Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Eu doresc cu adevărat să modific statutul, astfel încât și alte personalități care nu sunt neapărat în partid să poată candida pentru această funcție.

Lumea s-a schimbat, domnule Ciutacu, nu mai e lumea din ’90, nu mai e lumea din 2000. Lumea după aceste trei crize, după războiul din Ucraina, lumea s-a schimbat. Cred că e cazul și noi…

Realizator: Și militantul de partid va da el năvală la urnă să voteze pe unul din afară?

Marcel Ciolacu: Militantul de partid va fi în sală, la Buzău, la Alexandria, unde doriți dumneavoastră și va alege el cine consideră că îl reprezintă cel mai bine să fie candidat.

Realizator: Deci, faceți alegeri ca la americani, de-astea…

Marcel Ciolacu: Fac alegeri în toate județele, unde nu numai președinții de organizații să decidă cine e viitorul candidat.

Realizator: Președintele de organizație controlează votul, știm bine amândoi treaba asta…

Marcel Ciolacu: Nu întotdeauna. Mai avem exemple… Şi congrese în care nu s-a controlat votul. Nu. Eu cred că partidul s-a maturizat foarte mult în ultima perioadă și a învățat foarte mult, și eu am învățat – și din propriile greșeli, dar și din greșelile celorlalți lideri -, și cred că partidul are maturitatea de a-și alege cel mai bun candidat pentru funcţia…

Realizator: Ipotetic vorbind, credeți că partidul dumneavoastră ar alege să-l susţină şi să-l ierte pe un Mircea Geoană, spre exemplu?

Citește și: Ce se întâmplă cu bacșișurile: cum le dai, cum le iei și cu ce rămân cei care le primesc și statul

Marcel Ciolacu: Partidul e… Cum românii sunt suverani pe votul lor şi cu cine votează, sunt cei mai îndreptăţiţi şi au întotdeauna dreptate, şi partidul are acest lucru. Nu vorbesc de persoane, neapărat. Am vorbit de principii.

Realizator: Eu n-am auzit de niciun lider PSD plecat din partid care să se mai bucure de susţinerea partidului. Poate schimbaţi dumneavoastră optica în 2024, habar n-am.

Marcel Ciolacu: Sincer să fiu, nu mi-am făcut un țel din asta. Dacă e nevoie şi știți dumneavoastră ceva mai multe decât mine, îmi fac un ţel din acest lucru.

Citește și: Putin se retrage în 2023. Nu vrea să riște o lovitură de stat, să sfârșească precum Gaddafi

Realizator: Păi nu ştiu, dar… văd că domnul Geoană se tot oferă, ne tot anunţă că poate să facă bine pentru România, că are o imagine bună…

Marcel Ciolacu: Foarte bine. Fiecare om este liber să-și facă propria viziune și proprii pași, să-și dorească. Fiecare om are această libertate.

Realizator: Există varianta candidatului comun PSD-PNL la preşedinţie?

Marcel Ciolacu: Nu s-a discutat acest lucru; cred că e foarte… Dacă avem candidaturi separate la europarlamentare, la locale, la generale, este foarte greu să vii pe urmă să ai un candidat comun.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te