Iohannis, către tinerii magistrați: Fără stat de drept, cetățenii sunt supuși abuzurilor puterii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.04.2021 - 17:59
Președintele Klaus Iohannis. Sursă: Youtube

Președintele Klaus Iohannis a arătat, vineri, într-un mesaj pentru tinerii magistrați, că ”independența și imparțialitatea sunt noțiuni care pot fi rapid golite de conținut dacă legea nu este aplicată în mod egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social”.

SHARE

Președintele a arătat, vineri, în mesajul pentru absolvenții Institutului Național al Magistraturii, că ultimii ani au reprezentat un test de maturitate, atât pentru societatea românească, cât și pentru clasa politică, în procesul de consolidare a unui sistem de justiție independent și în intensificarea luptei împotriva unor fenomene infracționale, însă acest efort nu se încheie cu repararea legilor justiției, conform Hotnews.ro.

Citește și: VIDEO Aurescu: Anunțul Rusiei privind retragerea trupelor nu schimbă necesitatea analizării cauzelor acestei situații tensionate 

”Independența și imparțialitatea sunt noțiuni care pot fi rapid golite de conținut dacă legea nu este aplicată în mod egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social. (...) Explicarea clară și argumentată a deciziilor luate, respectarea principiilor pe care se clădește un sistem judiciar într-un stat democratic, precum accesul la justiție, egalitatea în fața legii și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil implică nu doar o responsabilitate de ordin legal, ci și una de ordin moral. Ca promotori activi ai unor valori care creează o cultură democratică, vă aflați în prima linie a apărării unor principii fundamentale. Fără justiție nu există un stat de drept și fără stat de drept cetățenii sunt supuși abuzurilor puterii”, se arată în mesajul președintelui.

Iohannis a mai evocat ultimii ani în care justiția s-a aflat în centrul atenției prin modificarea abuzivă a legilor justiției, precizând că repararea daunelor produse nu se poate opri odată cu îndepărtarea anomaliilor din sistem.

Citește și: Afișarea plăcuței cu Mișcarea Legionară: ilegală, dar clasată. Procurorul General a redeschis speța

”Ultimii ani au reprezentat un test de maturitate, atât pentru societatea românească, cât și pentru clasa politică, în procesul de consolidare a unui sistem de justiție independent și în intensificarea luptei împotriva unor fenomene infracționale. Acest efort nu se încheie cu repararea legilor justiției sau cu îndepărtarea unor anomalii din sistemul judiciar. O cultură a corectitudinii, a respectului față de lege și a echității se construiește în timp, din fiecare interacțiune cu justițiabilii, atât prin respectul arătat acestora, cât și prin profesionalismul și moralitatea magistraților. Ca judecători sau procurori, începând de astăzi, sunteți parte din acest demers de construcție a încrederii în sistemul judiciar, a încrederii în lege și în instituțiile statului. Vă încurajez să fiți permanent implicați în bunul mers al sistemului judiciar în ansamblul său, nu doar în activitatea dumneavoastră de la instanță sau parchet”.

Președintele a semnat vineri decretele de numire în funcție a noilor judecători și procurori absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii. Având în vedere actuala situație epidemiologică, evenimentul anual de primire a celor 197 de magistrați (129 de judecători și 68 de procurori) nu a putut fi organizat la Palatul Cotroceni.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.