Guvernul Cîțu urmează procedurile de instalare. Lista completă a cabinetului PNL - USR-PLUS - UDMR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.12.2020 - 18:54
Foto: rfi.ro

Cabinetul condus de premierul desemnat Florin Cîţu ar putea fi învestit miercuri, 23 decembrie, prin votul plenului reunit al Parlamentului. Înainte de vot, au loc audieri în comisiile de specialitate ale Legislativului pentru fiecare din miniștrii propuși de cele trei partide.

SHARE

Lista portofoliilor şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament în jurul orei 8:00, iar şedinţa Birourilor permanente reunite are loc între orele 9:00 şi 10:00.

„Urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10:00 sau 11:00, cel mai târziu. Planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora şase seara, urmează jurământul şi după aceea tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o şedinţă foto şi atât", a declarat marţi seara prim-ministrul desemnat Florin Cîţu.

Conducerile PNL, USR PLUS şi UDMR au validat, fiecare în parte, listele proprii de miniştri care vor face parte din viitorul Executiv.

Guvernul Cîțu:


* Nicolae Ciucă (PNL) - Ministerul Apărării Naţionale
* Bogdan Aurescu (PNL) - Ministerul Afacerilor Externe
* Alexandru Nazare (PNL) - Ministerul Finanţelor Publice
* Lucian Bode (PNL) - Ministerul de Interne
* Sorin Cîmpeanu (PNL) - Ministerul Educaţiei Naţionale
* Virgil Popescu (PNL) - Ministerul Energiei
* Adrian Oros (PNL) - Ministerul Agriculturii
* Bogdan Gheorghiu (PNL) - Ministerul Culturii
* Raluca Turcan (PNL) - Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale
* Cătălin Drulă (USR PLUS) - Ministerul Transporturilor
* Claudiu Năsui (USR PLUS) - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
* Stelian Ion (USR PLUS) - Ministerul Justiţiei
* Cristian Ghinea (USR PLUS) - Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
* Vlad Voiculescu (USR PLUS) - Ministerul Sănătăţii
* Ciprian Teleman (USR PLUS) - Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării
* Cseke Attila (UDMR) - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
* Tanczos Barna (UDMR) - Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
* Eduard Novak (UDMR) - Ministerul Tineretului şi Sportului

Procedura formării noului guvern

Potrivit art. 103, alineat 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

În termen de zece zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii guvernului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului (art. 103, alin. 2 din Constituţie).

Audierile miniştrilor
Birourile permanente ale celor două camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor, se arată în art. 86 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Tot birourile permanente stabilesc data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniştrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului (art. 87 din Regulament).

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

După audieri şi acordarea avizelor, se convoacă şedinţa comună a camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

Votul Parlamentului cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului
După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi guvernul.

Adoptarea hotărârii comune a celor două camere cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului semnifică un fapt juridic care dă naştere "contractului de guvernare" între Parlament, pe de parte, şi echipa guvernamentală, pe de altă parte, se precizează în volumul "Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii" (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu, 2004).

Depunerea jurământului în faţa Preşedintelui României
Primul-ministru şi membrii guvernului vor depune individual jurământul în faţa Preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte, îşi exercită mandatul, începând cu data depunerii jurământului (art. 104 din Constituţie).

În volumul "Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii", autorii arată că depunerea jurământului membrilor guvernului în faţa preşedintelui nu este doar o etapă protocolară a procedurii de învestitură, ci are consecinţe juridice. Astfel, se argumentează că începerea exercitării mandatului de membru al guvernului este condiţionată de depunerea jurământului.

În cazul în care guvernul nu a fost validat în Parlament, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe Preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te