BREAKING Florin Cîțu este noul premier desemnat de Klaus Iohannis

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.02.2020 - 20:38

Ministrul Finanțelor în Guvernul Orban, Florin Cîțu, este propunerea oficială pentru funcția de premier a președintelui Klaus Iohannis, informație publicată pe surse de Newsweek România, în cursul acestei zile.

SHARE

După consultarea liderilor partidelor parlamentare, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că a decis să facă „o desemnare pentru a mișca lucrurile ca să nu ne blocăm politic.”

„Azi am decis să îl desemnez pentru poziția de premier pe domnul Vasile-Florin Cîțu”, a declarat președintele.

Șeful statului a acuzat PSD că „a început să tergiverseze procedurile în Parlament și au trecut cele 15 zile în care trebuia să se facă un vot și am intrat în riscul unui blocaj total”. ”Pentru a-l depăși, premierul Orban și-a depus mandatul. Noi nu dorim să blocăm România”, a punctat Iohannis.

Citește și: PNL insistă pe alegerile anticipate și iau în calcul posibilitatea unui premier tehnocrat (Digi 24)

Pe lista scurtă a potențialilor premieri au mai fost Nicolae Ciucă (Apărare), Bogdan Aurescu (Externe) și Cătălin Predoiu (Justiție).

PNL decis că vor insista în continuare pe anticipate în urma discuțiilor purtate marți noaptea de liderii partidului, după ce Klaus Iohannis a anunțat că Ludovic Orban renunță la mandatul de premier desemnat.

De asemenea, s-a conturat ca scenariu de lucru desemnarea unui premier tehnocrat din interiorul actualului guvern, pentru a fi respins în Parlament, iar după asta, ultimul pas înainte de dizolvarea parlamentului ar fi desemnarea lui Ludovic Orban ca a treia propunere de premier de sacrificiu, potrivit unor surse citate de Digi24.

Florin-Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972, conform site-ului senat.ro.

A absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro.

A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (2001-2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (2003-2005).

În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (2006-2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant şi analist economic.

A fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială (22-26 decembrie 2016), membru şi vicepreşedinte în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (22 decembrie 2016-31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) şi preşedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii şi servicii, potrivit senat.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te