Gabriela Firea și Traian Băsescu, pe lista consilierilor generali care s-au retras din CGMB

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.10.2020 - 23:52
Firea și consilierii ei, pe când candida pentru un nou mandat la PMB. Captură video

Gabriela Firea (PSD), Traian Băsescu (PMP), Mihail Neamțu (PMP) și Petre Roman (PSD) sunt printre aleșii care s-au retras din Consiliul General al Municipiului București după definitivarea listelor cu aleși.

SHARE

În total, au depus la secretariatul Consiliului General cere de retragere 9 consilieri generali, 4 de la PMP și 5 de la PSD. Astfel, prima ședință a CGMB, cea de învestire, care se va desfășura cel mai probabil vineri, va avea loc cu 46 de consilieri locali, restul de nouă urmând să fie validați la următoarea ședință.

Aleșii locali care s-au retras din CGMB sunt, conform Hotnews:
PMP: Traian Băsescu, Constantin Ioana , Mihail Neamțu, Moise Sebastian.
PSD: Gabriela Firea, Petre Roman, Cornel Dinu, Daniel Pancu și Ilieșiu Sorin.

Despre Mihail Neamțu s-a vehiculat că ar putea fi al treilea viceprimar al Capitalei, însă legea nu permite acest lucru. Neamțu a declarat că el este propunerea PMP pentru postul de viceprimar, iar premierul Ludovic Orban a declarat că nu exclude „înființarea unui al treilea post de viceprimar al Capitalei”; în schimb, Nicușor Dan, primarul Capitalei, a precizat că actuala lege permite doar doi viceprimari. i.

În ceea ce privește structura politică, noul CGMB este împărțit astfel: PSD - 21 de consilieri, USR-PLUS - 17 consilieri, PNL - 12 consilieri și PMP 5 consilieri.

În acest moment, PNL-USR-PLUS au împreună 29 de consilieri, deci o majoritate fragilă. Cele două partide nu au majoritate calificată, astfel că fără votul PSD proiectele de două treimi nu vor trece, chiar dacă PMP va vota pentru.

Cu majoritate absolută se poate aproba bugetul Primăriei, organigrama, proiecte urbanistice, proiecte de infrastructură. De două treimi este nevoie pentru proiectele care țin de proprietatea municipalității, de exemplu cumpărarea sau vânzarea de terenuri, exproprieri, darea în administrare a unor terenuri ale municipalității, străzi, către alte Sectoare, instituții.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.