Soții Ponta au intrat în politică cu darul de la nuntă. Azi, sunt milionari, au trei vile, magazine

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.10.2023 - 21:27
Familia Ponta a intrat în politică cu darul de la nuntă - Foto: Daciana Sârbu / Facebook

Familia Ponta a intrat în politică cu darul de la nuntă, la finalul anilor 2000. Azi, după 15 ani de politică, au 3 vile, sunt milionari și dețin magazine care fac profit. Ponta dă consultanță chinezilor și turcilor.

SHARE

Familia Ponta a intrat în politică cu darul de nuntă și cu banii câștigați de Victor din avocatură unde a intrat prin fals.

Azi, sunt milionari din consultanță, au magazine și vile.

Familia Ponta a intrat în politică cu darul de la nuntă

Victor Ponta a revenit în atenția publică după ce a fost numit consilier pe relații externe al premierului Ciolacu. Posibil să îl vedem pe Ponta revenit în politică anul viitor și ales într-o funcție publică.

Ieri, Ponta a stârnit furie după ce s-a amuzat grobian la reacția corespondentului de război Digi24 în Israel.

Ponta este unul dintre politicienii care au intrat în politică săraci, iar acum sunt foarte bogați. El face milioane exploatând relațiile pe care și le-a făcut ca premier dând consultanță. Soția sa, Daciana Sârbu, face afaceri cu dulciuri după ce a încasat peste un milion euro ca europarlamentar.

Newsweek a mai relatat cazul altor politicieni îmbogățiți prin politică.

Citește și: Oprișan a intrat în politică cu 35.000 € datorii. Azi are 2 Mercedes, 4 case și 6.000.000 lei

Daciana Sârbu, case cumpărate pe când era studentă

Daciana Ponta este fiica lui Ilie Sârbu, politician important, mai ales în epoca Adrian Năstase.

Între 2004 și 2008 a fost deputat. Din 2007 până în 2019 a fost europarlamentar din partea PSD. Salariul lunar al unui europarlamentar este de 7.000 - 9.000 de euro la care se adaugă diverse beneficii precum diurna și decontarea altor cheltuieli.

Sunt milionari, au trei vile, magazine

Daciana Sârbu a intrat în politică după cum reiese din una din primele sale declarații de avere (din anul 2006, vezi mai sus) fără niciun ban în cont.

Ea i-a vândut o mașină lui Nicolae Bănicioiu. Soțul ei îl va aduce pe Bănicioiu în guvern peste câțiva ani. 

Declara că trăiește dintr-o chirie lunară de 3.000 de euro pe care o încasa doar de câteva luni. 

Este neclar cum a reușit ca, la 25 de ani, să își cumpere un apartament și o casă în București, dat fiind că nu avea, atunci, afaceri, nu era nici măcar în parlamentul României. În 2001 și 2002, când susține că a cumpărat imobilele, Daciana Sârbu era studentă. CV AICI

Face bani din prăjituri. Ponta contribuie

După 12 ani în care a fost europarlamentar și a încasat peste 1,2 milioane de euro, Daciana Sârbu și-a deschis o afacere cu dulciuri la care a contribuit cu bani și Victor Ponta. 

În ultima declarație publică, din 2020, Ponta menționează că a împrumutat Marmura Dulciuri cu 35.000 lei și Marmura Cakes cu 110.000 de lei.

Newsweek a scris că Daciana Sârbu, soția lui Victor Ponta, are o firmă de prăjituri. În iulie 2019, Daciana Sârbu l-a cooptat în societatea comercială pe Dumitru Cârstea, socrul lui Sebastian Ghiță, deținător de azil politic la Belgrad. Societatea este Marmura Cakes.

Marmura Cakes a înregistrat, în ultimii 3 ani, un profit total de 1 milion de lei. Detalii AICI

La ieșirea din Parlamentul European, Daciana Sârbu era o femeie împlinită financiar. Ea declara 3 case luate alături de Ponta, două companii de dulciuri, una cu profit de un milion de lei, 200.000 euro în conturi. Detalii AICI

Citește și: Daciana Sârbu s-a asociat cu socrul lui Sebastian Ghiță ca să facă dulciuri

Ponta, banii de la nuntă și intrarea prin fals în barou

Victor Ponta a intrat în politică în 2004, când a devenit deputat, funcție în care a rămas până 2020. Cv este AICI

În una din primele sale declarații de avere disponibile, Ponta menționează 3 apartamente la Baia de Fier, Gorj, unde avea și un teren. Avea doar 18.000 lei în cont și un dar de nuntă de 70.000 de lei.

Ponta declara venituri ca avocat, deși a intrat în Barou prin fals.

Am demonstrat că Victor Ponta a intrat în Barou pe baza titlului de doctor. Teza sa de doctorat a fost un plagiat, un fals. Ponta ar fi trebuit să dea banii câștigați din avocatură înapoi și să fie tras la răspundere pentru că a intrat în barou prin fals. Nu s-a întâmplat acest lucru.

Citește și: Victor Ponta, de 15 ani avocat, deși a intrat în barou prin fals. Și-a însușit 400 mii euro

Ponta nu a mai fost ales deputat în 2020. Ca un bilanț al mandatului politic, din 2008 a cumpărat 3 case, două terenuri, un Mercedes. A vândut o casă, în 2019, cu 200.000 de euro. A câștigat și 15.000 lei din avocatură, deși nu avea dreptul să practice.

Newsweek a scris că în 27 noiembrie 2018, s-a înființat „Gorun, Ponta și Asociații care este „societate civilă de avocați”. Deși nu depune bilanțuri la Ministerul de Finanțe, casa de avocatură îi aduce în conturi lui Ponta suma de 15.000 de lei. O sumă mică, ce reflectă o afacere aflată la început.

Asociatul lui Ponta este doctor Laurențiu Gorun. Despre el presa a scris că este finul cuplului Ponta – Daciana Sîrbu, dar și fiul vitreg al unui fost interlop.

Citește și: Victor Ponta, asociat cu fiul vitreg al unui interlop, ca să apere politicienii de presă și ANI

Ponta a făcut și mai mulți bani după ce nu a mai fost ales deputat, în 2020. 

Ponta, milioane din consultanță

Fostul premier Victor Ponta, imediat după ce a fost numit consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, a început să miște afacerile turcilor care au pus mâna pe resursele de cupru din țară.

Sunt exact turcii cărora le oferă consultanță privată prin compania lui și de la care firma lui Ponta a încasat peste 2 milioane de lei.  Dar Victor Ponta susține că nu e în conflict de interese și nu își va suspenda afacerile. 

În ultimii ani, Victor Ponta, fostul premier și lider PSD, a fost și un consultant de afaceri și liderul unui partid de buzunar- Pro România. 

Bilanțul său financiar arată mai bine decât cel politic. Și-a înființat în februarie 2021 o companie de profil, VP Projects Advisors SRL, iar printre clienții săi se numără companii chinezești și turcești. 

Conform documentelor obținute de Newsweek România, VP Projects Advisors SRL a încasat, în total, peste 2 milioane de lei de la compania turcească, în ultimii trei ani, ceea ce a crescut semnificativ cifra de afaceri a companiei. 

Compania lui Ponta a avut doar anul trecut o cifră de afaceri de 3,8 milioane lei și un profit de 3 milioane lei, față de 2,6 respectiv 2,1 milioane lei în anul anterior. 

Citește și: Din cabinetul lui Ciolacu, Victor Ponta îi sprijină pe turcii care au acaparat cuprul României

Concluzie: Familia Ponta este exemplul că în politică se intră pentru a face bani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te