Dorneanu cerea independența DNA și îl soma pe ministrul justiției să lase procurorii în pace

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.06.2018 - 19:54

Pe când era doar deputat PSD, Valer Dorneanu îi cerea lui Tăriceanu să garanteze independența procurorilor și cerea să nu există control politic în lupta împotriva corupției.

SHARE

Ajuns, azi, președintele Curții Constituționale a României, a demolat fix aceste exigențe, instituția pe care o conduce punând procurorii în subordonarea directă a Ministrului Justiției. 

Verbal, împotriva imixtiunii în justiție

În 2005, PSD a pierdut puterea, iar la Palatul Victoria s-a instalat guvernul Tăriceanu. Valer Dorneanu era deputat și un adversar al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci premier. 

Într-o interpelare intitulată „Câteva probleme din multiplele probleme nerezolvate ale sistemului sanitar”, Valer Dorneanu cerea: „principiul separației puterilor în stat, principiul autonomiei și independenței justiției nu sunt două elastice de care să tragă premierul (Tăriceanu) și președintele (Băsescu)…. ”

„Este neconstituțional să te informezi despre un caz (probabil cu referire la episodul în care premierul Tăriceanu s-a interesat despre dosarul lui Dinu Patriciu - n.r.) și să influențezi justiția atât prin comenzi politice, cât și prin numirea procurorilor generali și ai celorlați procurori.

Citește și: Cazul MCV. Curtea Constituțională, scoasă din UE într-o pauză de ţigară

Dacă premierul este îngrijorat de apelurile pe care le-a primit de la Comunitatea Europeană, atunci să fie îngrijorat pentru aceste lucruri, pentru imixtiunea în actul de justiție, pentru faptul că ministrul de justiție, care ar trebui să îi asigure independența, dă comenzi procurorului să-i rezolve mai repede cazurile…

 Trebuie să știe că PNA-ul (actualul DNA n.noastră), care a fost înființat pentru a combate marea corupție, nu trebuie pus sub comanda Executivului, așa cum a fost pus acum, ci trebuie lăsat să acționeze liber”, afirma Valer Dorneanu.  Intervenția AICI.


Zilele, acestea, în calitate de președinte al Curții Constituționale, Valer Dorneanu s-a arătat de acord cu tot ceea ce a înfierat cât timp a fost deputat PSD în opoziție: subordonarea procurorilor de către ministrul Justiției. Curtea Constituțională condusă de Dorneanu a luat decizia de a-i acorda ministrului Justiției putere exclusivă de decizie în schimbarea procurorilor șefi.

Citește și: Valer Dorneanu, în Rusia cu un român implicat în două dosare penale

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -