Departamentul de Stat al SUA critică minciunile PSD și intervenția din 10 august a Jandarmeriei

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.03.2019 - 16:22
Intervenția brutală a jandarmilor, la 10 august 2018 Foto: Inquam

În raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România există mai multe referiri critice la modul în care jandarmii au brutalizat, la 10 august 2018, cetățeni nevinovați. Documentul menționează și dezinformările presei pro-guvernamentale.

SHARE

Reprezentanții partidului de guvernământ au susținut că protestele din 10 august au fost sponsorizate din străinătate și au reprezentat o tentativă de lovitură de stat. Nu au prezentat dovezi care să susțină aceste afirmații”, se arată în raport. 

În document se mai afirmă că presa proguvernamentală a jucat un „rol cheie” în răspândirea dezinformărilor. 

Departamentul de Stat al SUA descrie și modul brutal în care s-a intervenit împotriva unor manifestanți pașnici. „La 10 august, cel puțin 15 jurnaliști au suferit atacuri fizice, verbale sau au fost gazați de către jandarmi, în timp ce monitorizau un mare protest anticorupție și antiguvernamental care avea loc la București (...) Potrivit Ministerului de Interne, câteva sute de persoane au încercat să se apropie de clădirea Guvernuluii și au aruncat cu obiecte în jandarmi. Mass-media și grupurile civice au raportat că numărul protestatarilor violenți a fost mult mai mic, în număr de zeci de persoane. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă într-o manieră nediscriminatorie, împotriva protestatarilor pașnici, dintre care unii erau copii sau vârstnici. Mulți spectatori au fost răniți. ONG-urile, observatorii și jurnaliștii au remarcat faptul că jandarmii au lansat gaze lacrimogene în zonele adiacente, împotriva persoanelor care nu au reprezentat o amenințare”, se afirmă în document.

Raportul Departamentului de Stat al SUA menționează faptul că patru turiști israelieni și șoferul taxiului în care se aflau au fost bătuți de jandarmi. Trupele care au intervenit la 10 august 2018 aveau numerele de identificare pe căștile lor acoperite cu bandă, mai menționează documentul.

Presa mogulizată atacă presa independentă

Raportul privind drepturile omului în România arată modul în care patronii de presă care au legături cu guvernarea PSD și-au folosit trusturile media. „În cursul anului, mass-media, moderatorii și comentatori controlați de proprietari conectați la guvern și la partidele de guvernământ au criticat instituțiile de presă care criticau formațiunile aflate la guvernare și tentativele acestora de a tăia puterile magistraților” se afirmă în document.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -