Curtea Supremă a invalidat definitiv rezultatul alegerilor din Chișinău

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.06.2018 - 01:46

Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova nu a validat rezultatul alegerilor pentru Primăria Chișinău, menținând luni seară deciziile Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel, informează Unimedia.

SHARE

Pentru că anul acesta nu mai pot fi organizate alegeri locale, Chișinăul va fi condus de un primar interimar. În momentul de față, primăria este condusă de  viceprimarul Ruslan Codreanu.

Alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului vor fi organizate în 2019.

În turul doi al alegerilor locale anticipate din Chișinău, Andrei Năstase, candidatul Platformei DA, l-a învins pe socialistul Ion Ceban, obținând 52,57% din voturi, cu 12.644 voturi mai mult decât Ceban. 

Contestație

După alegeri, Partidul Socialiștilor a înaintat la Consiliul Electoral de Circumscripție două sesizări prin îl acuza pe liderul Platformei DA că ar fi făcut campanie electorală în ziua turului doi.

"Este evident că ambii concurenți electorali, în ziua alegerilor, au îndemnat alegătorii la vot și au admis acțiuni considerate de către instanța de judecată, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile, ca fiind agitație electorală ilegală[...] În astfel de circumstanțe, instanța de judecată constată că, agitația electorală efectuată ilegal în ziua alegerilor, care a fost adresată unui număr de persoane, incontestabil mai mare decât diferența de voturi dintre candidați, atestă faptul, că alegerile, la finalul lor, au fost alterate prin comportamentul candidaților electorali", a motivat Judecătoria Chișinău decizia privind anularea rezultatelor alegerilor locale.

”A fost scuipată o lume întreagă”

După anunțarea deciziei, Andrei Năstase, câștigătorul din turul doi,  a comentat: „Această decizie era demult scrisă. Am văzut oameni plângând, spunându-mi că mă așteaptă la Primărie. Era vorba de doar un an de zile. PD și PSRM se întrețin pe banii noștri, iar noi ne-am dorit să eliminăm acest haos. I-am depistat cum din patrimoniul Primăriei se vând toate bunurile. Nimeni nu intervine. Niciodată în lume nu s-a produs așa ceva. A fost scuipată o lume întreagă. Moldova va fi cunoscută în lume nu doar prin frutul miliardului, dar și prin furtul votului”

La rândul ei, Maia Sandu, liderul PAS, a afirmat: „Cei de aici sunt grei de cap. Plahotniuc ne-a declarat război pe față. Astăzi el a anunțat că el este dictatorul și pentru el nu contează ce vor cetățenii. Ne va fi greu, dar nu putem ceda. Vom constitui un comitet de rezistență. În următoarele zile vă vom spune cum vom acționa. Noi nu acceptăm dictatura. Mâine la 7:30 la Primărie. Nu trebuie să ne lăsăm demotivați. E vor să lăsăm mâinile în jos. Trebuie să-l oprim!” 

--------------------

Foto: Guliver/ Getty Images

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te