Săptămâna trecută, spitalele din România care se ocupă de tratarea cazurilor de COVID 19 au fost înștiințate de Avocatul Poporului că sunt monitorizate precum centrele de detenție, fiind urmărite cazuri de tortură.
Spitalelor din linia întâi, dar și mai multor unități medicale li s-a cerut să trimită documente privind numărul de pacienți, datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați.
"Care este pericolul ? Nu e ideea că vrea cineva să știe cum au fost decise tratametele și internările, dar legătura cu cuvântul tortură înseamnă că un spital este considerat că a fost un loc de detenție, înseamnă că medicul este considerat potențial torționar. Acest lucru s-a înțeles de către colegii noștri", a declarat Raed Arafat.
Renate Webber, care deține funcția de Avocat al Poporului cu sprijinul ALDE, și în mod direct al lui Călin Popescu Tăriceanu, nu a vrut să comenteze. A lasat-o pe adjuncat sa, Raluca Alexandru care a dat o declarație aiuritoare: „Cred că s-a înțeles greșit sensul acestor adrese având în vedere mandatul pe care îl exercit, acela de coordonator al mecanismului de prevenire al torturilor în locurile de detenție. Într-adevăr, aici sunt niște cuvinte dure prin sensul pe care îl avem noi uzual. Prin definițiile internaționale, termenul de loc de detenție aici discutăm așa cum e el definit de legislație, nu de sensul lor uzual. Legislația permite asimilirea spitalelor cu locuri de detenție: orice loc în care o persoană este în carantină și nu e liberă să plece. Nu cerem informații în afară mandatului. Într-adevăr, termenii sunt duri. S-a mai făcut Polonia, Muntenegru, au existat. Nu vorbim de prevenire, nu căutăm tortură”
Ea a fost contrazisă pe loc de Raed Arafat: "Dacă ar fi fost în locurile de carantină nu ar fi fost nicio problemă, dar se intervine în spitale. Putea să se apeleze la drepturile pacienților și să se vadă dacă sunt respectate, dar când la medici au ajuns documente în care se folosesc termeni precum tortură, ei nefiind familiarizați cu termenii juridici, medicii vor face un pas înapoi în luarea unor decizii importante".
La rândul său, Nelu Tătaru, ministru Sănătății a declarat că "Din punctul de vedere al chirurgului nu pot înțelege cum spitalul devine un centru de detenție, cum tratamentul aplicat este o tortură, cum cei care s-au luptat trei luni de zile cu virusul și au salvat vieți par a suporta o anchetă. Din punctul de vedere al ministrului Sănătății mă voi informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum.
„Nu am văzut condiții de rele tratamente, în schimb am văzut doctori cu mâinile goale care salvau pacienți, am văzut secții întregi, terapii întregi care nu s-au gândit că poate peste două luni cineva va veni să ceară niște documente pentru a evidenția o tortură ", a declarat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
El a adăugat că va căuta un jurist specializat în drept internațional pentru vedea ce convenție poate transforma un spital într-un centru de detenție, iar tratamentul în tortură.
Și Colegiul Medicilor din București i-a solicitat Avocatului Poporului să revină "asupra informării transmise, precum și modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacienților și aparținătorilor."
Evident, căutarea torturii și relelor tratamente în spitale sprijină teoriile conspirației răspândite în România prin portavocile Rusiei care spun că virusul nu există, oamenii sunt ținuți degeaba în spitale și raportările sunt false.
Se dau câte 300 de euro rudelor morților ca să accepte în actele de deces, drept cauză, COVID-19
PE URMELE FAKE NEWS Sputnik: Rusia a ajutat împotriva unei pandemii inventate
Epidemia de fake news. Cum îi virusează Rusia pe români cu minciuni periculoase (Digi 24)
Avocatul Poporului recomandă încălcarea unui ordin al Guvernului
Joi, Avocatul Poporului a cerut Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să spună dacă există o discriminare în cazul elevilor cu o temperatură a corpului mai mare de 37,3 grade Celsius care nu sunt lăsați să intre la examen, așa cum prevede un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.
CNCD a apreciat că există o discriminare indirectă, iar Avocatul Poporului a cerut, vineri, celor două ministere, să elimine „de urgență” limita de 37,3 grade Celsius pentru elevii care vor susține examenele naționale.
Contactată de Newsweek România, Renate Weber a susținut, pe un ton arțăgos, că nu vede unde este neînțelegerea, că „doar elevul nu se duce la examen pe baza recomandării noastre, ci pe baza procedurii descrise de acel ordin” și că, fiind doar o recomandare, cele două ministere nu sunt obligate să o pună în aplicare, prin urmare „dacă nu o vor face, elevul probabil că va trebui să se conformeze ordinelor care sunt în vigoare”.
„Asta s-o întrebe pe doamna ministru, că nu eu dau ordine, da? Deci eu am recomandat Ministerelor Sănătății și Educației să modifice acel ordin, dacă o vor face, o vor face, dacă nu o vor face, elevul probabil că va trebui să se conformeze ordinelor care sunt în vigoare, nu? Chiar nu văd unde este neînțelegerea. Că doar elevul nu se duce la examen pe baza recomandării noastre, ci pe baza procedurii descrise de acel ordin.
Deci eu nu știu dacă ministrul modifică astăzi ordinul sau modifică pentru Bacalaureat. Noi i-am dat o recomandare. Mai mult de atât nu putem să facem”, fost replica Avocatului Poporului.
Practic, o instituție a statului a recomandat public, nerespectarea unui ordin al Gvernului, substituindu-se astfel, fără jenă, Curții Constituționale. Avocatul Poporului, putea sesiza Curtea Constituțională și, apoi, ar fi exista o decizie care trebuia sa fie respectată.
În condițiile de față, „recomandarea” Avocatului Poporului a însemnat, de fapt, o alimentare a teoriilor conspirației privind folosirea termoscanerelor și o instigare a copiilor și părinților la nerepectarea unei prevederi legale.
Până la urmă, a exista un singur caz al unui elev care nu a fost primit la examen pentru că avea o temperatură mai mare de 37.3 grade Celsius.
Desigur, știm cu toții scena regizată de la Kaufland sau declarațiile deputatului Mitralieră.
„Mitralieră” și Medicina. Neclaritățile din CV-ul lui Cătălin Rădulescu, expert în „termoscanare”
Ministerul Sănătății explică de ce recomandă doar testele RT-PCR, „în laboratoare modern echipate”
Renate Weber, declarații anti-SUA
Într-un interviu pentru Q Magazine, Renate Weber a preluat teoriile Moscovei referitoare la rolul SUA în Europa de Est și a sugerat că scutul anti-rachetă de la Deveselu are caracter ofensiv.
Iată principalele declarații făcute de Weber:
„Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta“.
„Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși… e defensiv sau cum?“.
„Întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare“.
De altfel, Renate Weber este elogiată deseori de publicația pro-rusă Sputnik.