PE URMELE FAKE NEWS Sputnik: Rusia a ajutat împotriva unei pandemii inventate

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.07.2020 - 20:18
Vladimir Putin, "blindat" în fața COVID-19/FOTO: digi24.ro

Propaganda rusă a aruncat pe piață, simultan, două mesaje contradictorii. Pe de o parte, a susținut că Rusia a ajutat, împotriva COVID-19, mai mult decât statele occidentale. Pe de altă parte, a clamat că pandemia nu există și ar fi doar o invenție de care beneficiază unii.

SHARE

Într-un articol intitulat "Cum funcționează dezinformarea: cum este înfierată Rusia pentru ajutorul acordat Italiei", publicat la începutul aprilie a.c., Sputnik a scris următoarele: "În weekendul precedent, Putin l-a sunat pe premierul italian Conte. În timpul conversației, Conte a cerut ajutor pentru combaterea COVID-19. Moscova a trimis echipe de „medici, echipamente de protecție și echipamente medicale” în țara cea mai afectată din Europa.Rusia a trimis în Italia şi 100 de virologi militari și epidemiologi, împreună cu opt echipe medicale, potrivit agenţiilor de ştiri rusești. Cel mai important, Rusia a furnizat 600 de ventilatoare. (...) Cu siguranță, Putin s-a gândit la perioada de după criza cauzată de coronavirus, când italienii își vor aminti cine a fost alături de ei în aceste momente grele. Mai ales că Italia este acum a treia cea mai puternică țară dintr-o Uniune Europeană care a plasat Rusia sub sancțiuni, scrie editorialistul Bryan MacDonald (...)".

Așadar, pandemie în toată puterea cuvântului și pericole reale împotriva cărora Rusia, în mărinimia ei, a luptat.

Doar câteva zile mai târziu, însă, tot Sputnik publică un articol care agresează sălbatic orice logică elementară, intitulat "Explicația ”făcăturii”: PANDEMIA - parte din războiul început la Davos. INTERESE din SPATE". După o lungă înșiruire de "coincidențe" și "lucruri interesante", autorul conchide: "Care este adevărul?... Să ne amintim de o altă ”resetare” cvasi-mondială – 11 septembrie 2001. Poate spune cineva a văzut probe convingătoare și că știe că e convins că s-a aflat adevărul? Singurul adevăr este că atunci lumea a suferit o schimbare. Cu milioane de victime, număr care continuă să crească, dar și cu distrugerea multor țări de pe două continente – și afectarea Europei.

Așa că ”bătălia” de acum pare minoră - de aceea mi-e și teamă. Pentru că, revenind la comparația lui Ion Cristoiu, subliniez că o ”revoluție” sau o ”resetare”, pentru a fi credibilă, trebuie să provoace un număr mare de victime. O limită minimă critică, suficient de impresionantă! Apoi poate va apărea și ”vaccinul”. Care, de fapt, nici nu va fi necesar, fiind o iluzie, ca bătălia cu teroriștii din 1989."

Așadar, dacă pandemia este doar o făcătură, Rusia nu a făcut decât să participe la această minciună generalizată când a oferit ajutor. Un ajutor care, evident, trebuie că a fost la fel de mimat pe cât de inventată a fost și pandemia.

 

➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținutde Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te