Mediul diplomatic de la București susține inițiativa lansată de CCB România-Ucraina și platforma „Dialog pentru România” pentru reconstrucția Ucrainei
Prezenți la conferința „Reconstrucția Ucrainei în era Trump 2.0: Provocări și oportunități pentru mediul de afaceri european”, organizată la 7 aprilie de Camera de Comerț Bilaterală România – Ucraina, în parteneriat cu platforma „Dialog pentru România”, inițiativă civică sub egida think tank-ul Diplomacy360, reprezentanții misiunilor diplomatice din Elveția, Coreea de Sud, Suedia, Japonia, Grecia, Polonia și Ucraina au salutat în unanimite eforturile depuse de statul român în procesul de reconstrucție a Ucrainei și și-au exprimat sprijinul față de Kiev.
CCB România-Ucraina și platforma „Dialog pentru România” au lansat un parteneriat strategic care își propune să intermedieze colaborarea între statul român, societatea civilă și mediul de afaceri pentru succesul reconstrucției Ucrainei.
„Acest parteneriat semnifică voința și susținerea unei strategii coerente din partea mediului de afaceri și a societății civile. Împreună, dorim să atragem și cel de-al treilea pilon esențial în acest demers – Statul”, a declarat Nasty Vlădoiu, președintele Camerei Bilaterale România–Ucraina.
Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Massimo Baggi, a salutat demersul României de a stabili o coodronare instituțională pentru procesul de reconstrucție a Ucrainei și desemnarea lui Radu-Ștefan Oprea, șeful Cancelariei prim-ministrului, în funcția de coordonator al grupului de lucru interministerial pentru reconstrucția Ucrainei.
Totodată, ambasadorul elevețian și-a exprimat intenția de a intermedia o vizită de lucru în România a delegatului Consiliului Federal al Eleveției pentru implementarea programului de țară pentru Ucraina pentru a purta discuții despre proiectele de reconstrucție care implică sectorul privat elvețian.
E.S. Massimo Baggi a declarat că „Elveția este alături de România prin intermediul sectorului privat elvețian prezent în România”, subliniind că acesta ocupă poziții de lider în anumite domenii, precum producția de ciment.
Ambasadorul Suediei la București, Anna Hällerman, a apreciat în termeni pozitivi eforturile depuse de țara noastră pentru sprijinul Ucrainei, punctând poziția geografică strategică a României care oferă ample oportunități de colaborare pentru sprijinul și reconstrucția Ucrainei.
La rândul său, ambasadorul Coreei în România, RIM Kap-soo, și-a exprimat angajamentul țării sale pentru consolidarea cooperării cu România, pe care a calificat-o drept „un partener strategic cheie în regiune”. În plus, a prezentat detaliile Inițiativei de Solidaritate și Pace în Ucraina a Guvernului coreean și a subliniat sprijinul neclintit al Republicii Coreea pentru Ucraina.
Procesul de reconstrucție a Ucrainei reprezintă o oportunitate majoră pentru România atât din punct de vedere economic, cât și prin valorificarea poziției sale strategice ce îi facilitează rolul de hub regional în acest demers. Însă un element esențial pentru realizarea cu succes a acestui demers constă în identificarea unui pol centralizator al dezideratelor societății civile, mediului de afaceri și factorilor de decizie din România și din regiune, care ar putea fi preluat de platforma „Dialog pentru România”, în asociere cu CCB România-Ucraina.