Acum 4 ani Nicușor Dan îi făcea proiect de lege. Acum, o amendează cu 35.000.000 € pentru parcul IOR

DE Stelian Negrea | Actualizat: 01.11.2023 - 17:01

Nicușor Dan a anunțat că Poliția Locală a amendat cu 35 milioane de Euro proprietara celor aproape 12 hectare de teren din parcul IOR. În urmă cu patru ani, activistul de mediu Nicușor Dan iniția un proiect de lege al cărei principal beneficiar era chiar Maria Cocoru.

SHARE

Maria Cocoru, o investitoare imobiliară de 89 de ani, proprietara celor 12 hectare de teren din parcul IOR a fost amendată azi de Poliția Locală a municipiului București. 

Motivul: incendiile dese care au loc pe bucata de teren ce îi aparține investitoarei octogenare.

În urmă cu patru ani, Nicușor Dan, în calitate de activist de mediu iniția un proiect de lege prin care autoritățile locale erau obligate să cumpere terenurile spații verzi. Cel mai mare beneficiar fiind tocmai Maria Cocoru.

Amendă pentru o bătrână fără chip

Nimeni nu știe cu certitudine în piața imobiliară cine este și cum arată doamna Maria Cocoru.

La 89 de ani, de numele domniei sale se leagă două dintre cele mai mari și mai controversate retrocedări de terenuri confiscate de fostul regim comunist. 

Prima retrocedare și cea mai importantă, 112.399 metri pătrați chiar în Parcul IOR, i-a fost dată prin Dispoziția nr. 4333 din 18.05.2005 emisă de Primăria Municipiului București (PMB) condusă de Adriean Videanu. 

Acesta a cedat presiunilor Comisiei de retrocedare din cadrul PMB condusă la vremea respectivă de viceprimarul pe atunci PNL, Victor Orban. 

Acum unul dintre cei mai mari susținători ai lui Nicușor Dan este același Ludovic Orban care și-a făcut între timp alt partid, Forța Dreptei. 

Cea de-a doua retrocedare de amploare pe numele doamnei Cocoru are o suprafață de 14.310 metri pătrați. Este amplasată în Parcul Brâncuși fiind dată prin Dispoziția nr. 13660 din 03.04.2011 emisă de Primăria Bucureștiului condusă de Sorin Oprescu.

În urmă cu patru ani, activistul Nicușor Dan îl soma pe primarul sectorului 3 să îi cumpere Mariei Cocoru terenul din Parcul Brâncuși.

Acum cei doi sunt pe poziții de adversitate ireconciliabilă în privința măsurilor ce trebuie luate de autorități pentru a salva parcurile IOR și Brâncuși. 

Conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată, Cocoru Maria apare într-un număr de 102 de procese pe rolul TMB, majoritatea pe Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist.

Conform datelor de la ANCPI, doamna Cocoru este proprietara unui număr de 16 imobile.

Activistul Nicușor Dan, proiect de lege în favoarea doamnei Cocoru

Deși acum Primăria Locală din subordinea sa o amendează pe doamna Maria Cocoru pentru modul cum gestionează cele aproape 12 hectare din Parcul IOR, în urmă cu patru ani, activistul de mediu Nicușor Dan, iniția un proiect de lege al cărei principal beneficiar era chiar aceeași Maria Cocoru.

Mai exac, pe atunci deputatul USR și activistul de mediu Nicușor Dan, președinte al Asociației Salvați Bucureștiul (ASB), împreună cu alți trei parlamentari USR, Mihai Goțiu, Allen Coliban, Cosma Lavinia, cu Adrian Dohotaru, un fost USR-ist ajuns acum la Demos, partid cu viziuni comuniste, și cu trei parlamentari PSD, Florin Manole, Victor Cocoș și Andrei Pop, inițiaseră o serie de modificări la Legea spațiilor verzi.

Primăriile erau fi obligate să cumpere spațiile verzi retrocedate, în majoritatea lor covârșitoare în urma unor decizii controversate, către mafia imobiliară.

Inițial Nicușor Dan a susținut public că ar fi circa 200-300 hectare de spații verzi  retrocedate doar în București iar factura s-ar ridica la cel puțin 2-3 miliarde de euro.

Modificările inițiate de Nicușor Dan nu au mai trecut prin plenul parlamentului. 

Doamna Cocoru, stă la bloc

De departe, cel mai mare beneficiar al acelui act normativ era doamna Maria Cocoru care, însă, își are domiciliul declarant într-un apartament modest din Sectorul 4 al Capitalei. 

Conform actelor de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) doamna Cocoru stă la bloc, Maria Cocoru este și proprietara unui apartament de două camera la etajul 3 al unui bloc comunist ponosit de pe strada Piscului la numărul 13. 

Precedentul Parcul Verdi: 50 milioane Euro pentru o pârloagă verde

Afacerea care i-a pus pe jar atât pe afaceriștii bucureșteni dar și activiștii și oamenii legi a fost cea a Parcului Verdi. 

Unde PMB condusă de Gabriela Firea a plătit 50 de milioane de Euro pentru 5 hectare de parc unui mănunchi pestriț de oameni de afaceri controversați din care se remarca de departe Dragoș Săvulescu. 

Vezi aici un articol despre această afacere

Acesta este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari falsificatori de documente vechi care îi dau posibilitatea să participe la retrocedări controversate de tipul Verdi. 

Dragoș Săvulescu a fugit în Italia după ce a fost condamnat în România la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, o afacere similară cu cea din parcul Verdi prin care și-a însușit în mod ilegal numai puțin de 900.000 de metri pătrați de teren. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te