Cetățenii de onoare Firea: colaboratori ai Securității, doctori conspiraționiști, fani PSD

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.11.2020 - 14:58
Gabriela Firea i-a dat titlul de cetățean de onoare lui Bălăceanu Stolnici, unul dintre cei mai harnici colaboratori ai Securității

130 de persoane și personalități au fost făcute cetățeni de onoare ai Bucureștiului în mandatul Gabrielei Firea. Printre aceștia se numără oameni care merită recunoaștere, dar și foști colaboratori ai Securității, candidați și fani PSD sau doctori care contestă COVID-19.

SHARE

Ultimul an de mandat al fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea a fost și cel mai prolific în desemnarea de cetățeni de onoare. 

Nu mai puțin de 35 de persoane au primit acest titlu în 2020.

Printre aceștia se numără dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din București, susținător deschis al PSD, al lui Liviu Dragnea și al Gabrielei Firea. În 2017, a vorbit la un eveniment de campanie al partidului condus pe atunci de Liviu Dragnea. 

în 2016, un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătăţii realizat în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu a arătat nereguli în acreditarea pentru transplantul de plămâni a Spitalului „Sfânta Maria”.

Ulterior, a devenit publică o scrisoare trimisă în decembrie 2016 de directorul Spitalului Sfânta Maria managerilor spitalului AKH din Viena, în plin scandal al transplanturilor de plămâni, în care Copca îi sfida pe aceştia şi le transmitea că „Nu sunteţi bineveniţi" şi „Sunteţi favoriţii ministrului Voiculescu".

Libertatea a arătat că managerul spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, locuieşte în două vile din Pipera, construite pe un teren de 6.000 de metri pătraţi, cu piscină şi teren de tenis. Niciuna dintre case nu apare în declaraţia de avere a medicului.

Rapsodul Tudor Gheorghe, susținător de asemenea deschis al PSD și al lui Victor Ponta în campania prezidențială din 2014, dar și un artist cu discurs antieuropean, a fost de asemenea numit cetățean de onoare în 2020, „pentru contribuția la promovarea valorilor tradiționale și creației artistice românești”. 

TVR 1 a difuzat pe 26 ianuarie anul acesta, de ziua lui Nicolae Ceaușescu, spectacolul „Degeaba 30” al lui Tudor Gheorghe, organizat pe 21 decembrie, în contextul marcării a trei decenii de la Revoluția din 1989.

O „țară care plânge”, care „geme”, și așteaptă „un decret de la Bruxelles sau Strasbourg”, „Cui va mai rămâne această țară?” „Procurorii” sunt „niște veleitari, niște oameni mici ce nu gândesc”, „Lanțul de minciuni” cu care „ne-ați vândut”, dar „vine vremea să dați seamă pentru câte rele ne-ați adus”, „Protestăm pentru nimic” și „ne-adunăm să ne-alergăm”: „noi, cu mâna pe pietroi, strigăm Fără Violență!”, „Nu vedem și nu simțim că la poartă așteaptă dricul!” „Ia-ne, Doamne, orice perspectivă, ia-ne și bomboana din colivă!” – sunt doar câteva dintre susținerile lui Tudor Gheorghe în acel spectacol, în linie cu politica PSD din perioada Dragnea.

Tot în 2020, Gabriela Firea a mai propus pentru titlul de cetățean de onoare pe Constantin Bălăceanu Stolnici, colaborator al Securității, și scriitorul Dumitru Radu Popescu, membru al Comitetului Central al PCR.

Rețeta este mereu aceiași: pe lista cu personalități credibile intră și câteva persoane controversate. 

Citește și: Cetățenii de onoare ai Gabrielei Firea: un colaborator al Securității și un membru al conducerii PCR

Alte nume de pe lista de cetățeni de onoare din mandatul Firea

Ducu Bertzi și Vasile Șeicaru, cântăreți de folk. Ducu Bertzi a fost colaborator al Securităţii, potrivit unei decizii definitive a Curții de Apel București. A fost recrutat în 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucureşti, în calitate de gazdă a unei case de întâlniri având numele conspirativ „Victoria".

„În dosar se află Angajamentul întocmit şi semnat olograf de către pârât la data de 28 aprilie 1988, în care se menţionează că se angajează să sprijine organele de securitate, prin punerea la dispoziţie a garsonierei în care domiciliază, colaborare pe care o va desfăşura în mod conspirat şi în secret", a arătat Curtea de Apel București.

Irina Loghin, cântăreață de muzică populară. A fost senator din partea Partidului România Mare între 2000 și 2008.

Dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Este unul dintre doctorii care îi îndeamnă pe români să nu respecte măsurile de restricție impuse de autorități împotriva COVID-19.

Pe 7 mai, oftalmologul era de părere că măsurile luate de autorităţi au fost mult prea dure, iar prelungirea stării de urgenţă ar fi un act iresponsabil, care nu ar ține cont de nevoile românilor, ci doar de orgolii politice.

„Cred că boala există, dar nu este un pericol aşa de mare cum se vorbeşte şi cred că măsurile au fost exagerate. Nu mi se pare normal. Au fost oameni care au stat în carantină doar pentru că veneau dintr-o anumită zonă, fără să aibă nimic”, a declarat oftalmologul.

La finalul lunii iulie, arunca încă un semn de îndoială și cu privire la rezultatele cercetărilor științifice, sugerând că, de fapt, totul este o uriașă manipulare. Încă nu spune și care ar fi scopul acesteia.

Citește și: De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască. Așa le-au spus 8 medici cunoscuți

Dr. Adriain Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase. A declarat în ianuarie că epidemia de coronavirus nu poate ajunge în România deoarece este un punct pe harta Chinei. În februarie a spus că „acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal.

A fost acuzat de colegii săi doctori că ar fi deturnat banii pentru tratamentul pacienților cu COVID-19. Acum este candidat al PSD pentru Parlament. 

Citește și: INTERVIU Dr. Bubenek: Sunt bolnavi de COVID care nu au primit niciodată medicamentele de Infecțioase

Răzvan Theodorescu, academician. În 2018, într-un interviu pentru Newsweek România, el a afirmat că românii le datorează libertatea lui Ion Iliescu, președintele post-decembrist trimis în judecată în dosarul Mineriadei și cercetat penal în dosarul Revoluției, și lui Iulian Vlad, șeful Securității, organul de represiune și teroare al regimului comunist.

Despre „golanii“ din Piața Universității și despre protestatari anti-PSD din 2017 a declarat, cu dispreț, că sunt niște „neinsprăviți“ care trebuie lăsați să se facă de râs. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. „Manole”. „Sursa Manole”. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

Citește și: EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate

Patriarhul României, PF Daniel Dan Ilie Ciobotea.

Citește și: VIDEO Este posibil ca dosarul de Securitate al Patriarhului Daniel să nu fi fost ars în 1989

George Mihăiță, actor. În 2018, acesta semna o scrisoare de susținere pentru Gabriela Firea, în care este elogiat „climatul de linişte şi echilibru" pe care l-a instaurat pe parcursul mandatului la Primăria Capitalei. La scurt timp, a fost recompensat cu titlul de cetățean de onoare. 

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. În 2018, istoricul Mădălin Hodor a publicat o listă de circa 200 de colaboratori ai Securității, listă pe care apărea numele acestuia.

Citește și: Dosarul de cadre al președintelui Academiei: a primit funcții politice comuniste încă din liceu

Este vorba de colaboratori aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti în regimul comunist.

Pavel Năstase, fost ministru al Educației în Guvernul Grindeanu, fost rector al Academiei de Studii Economice (ASE). Fostul consilier general Roxana Wring menționa în 2018 că de aproape 20 ani, Pavel Năstase încearcă să distrugă o clădire de patrimoniu din Piața Romană, imobilul cunoscut sub numele de Casa Nanu – Muscel, vânat de conducerea ASE pentru terenul de aproape 1.000 de metri pătrați pe care este situat.

În 2012, Pavel Năstase declara: „De zece ani ne-am chinuit să cumpărăm această proprietate şi acum am reuşit. Vom merge la Ministerul Culturii să vedem ce statut are, dacă putem să o demolăm, pentru a construi un corp nou”.

Alexandru Arșinel, actor. A fost implicat într-un scandal cu privire la modul cum a primit un transplant de rinichi la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, anchetat în prezent pentru mai multe transplanturi ilegale. 

Hotnews arăta anul trecut că Alexandru Arșinel  a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în România, mulți pacienți așteaptă ani de zile un transplant, iar unii nu ajung să aibă niciodată această șansă.

Dinu C. Giurescu, istoric. A fost informator al Securității cu numele de cod „Darius”. În 2013, CNSAS a decis că Dinu Giurescu a furnizat informații către Securitate, însă nu i s-a atribuit calitatea de colaborator.

Giurescu a fost recrutat de către Securitate în martie 1967, când a „acceptat colaborarea, însă a insistat ca despre acest lucru să nu se ştie la M.A.E. (Ministerul Afacerilor Externe – n.r.) şi nici să nu se facă vâlvă”.

A candidat în 2012, pe listele USL, fiind ales deputat din partea partidului lui Dan Voiculescu.

Cetățean de onoare, titlu onorific

Demnitatea de cetățean de onoare nu are și beneficii financiare, ci doar simbolice. 

Printre acestea se numără: dreptul de a participa ca invitat de onoare la ședințele Consiliului GeneraPal Municipiului București, putând fi consultat în problemele specifice domeniului său; dreptul de a lua cuvântul în plenul ședințelor consiliului la care este invitat; accesul gratuit la manifestări desfășurate sub patronajul Consiliului General al Municipiului București; onoruri speciale la manifestările publice ale municipalității la care va fi invitat.

Lista completă a cetățenilor de onoare din București poate fi verificată aici.

______________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te