VIDEO Carmen Dan îi apără pe jandarmii bătăuși și îl atacă din nou pe Iohannis

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.09.2018 - 10:33
Carmen Dan a răspuns întrebărilor în Comisia de Apărare din Senat. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut, marți, în cadrul audierii din Comisia de apărare din Senat, că președintele Iohannis s-ar fi antepronunțat când a spus că Jandarmeria a acționat violent și când a acuzat public o instituție a statului.

SHARE

„Cu tot respectul pentru Administraţia Prezidenţială, consider că preşedintele României s-a antepronunţat, pentru că toată lumea îşi aminteşte ieşirea publică imediat după evenimentele din 10 august în care s-a pronunţat foarte clar în sensul constatării publice că Jandarmeria a acţionat violent. Ulterior i-a cerut procurorului general să se sesizeze şi cred că uitându-ne doar în atribuţiile legale ale preşedintelui conştientizăm cu toţii că Parchetul General nu este în coordonarea Administraţiei Prezidenţiale”, a afirmat Carmen Dan marţi, la Comisia de apărare de la Senat, unde a fost chemată pentru a vorbi despre implicarea sa în reprimarea violentă a protestului din 10 august.

Carmen Dan, considerată unul dintre oamenii din spatele represiunii, a susținut că nu e normal ca șefii Jandarmeriei să afle din presă că au fost puși sub acuzare și a susținut că Parchetul Generalnu nu clarifică anumite aspecte. 

Citește și Klaus Iohannis: Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei


„Bineînţeles că procurorul general avea competenţa să poată să se sesizeze şi fără să-i solicite preşedintele României lucrul acesta. Eu m-am poziţionat şi ieri şi cred că am argumentat punctul meu de vedere pentru că, sincer, citind comunicatul Parchetului General de ieri, cred că mai degrabă se nasc întrebări decât să se clarifice lucruri aspecte. Uitându-ne la toată presiunea care a fost în ultimele zile, presiunea publică pe şefii Jandarmeriei şi pe secretarul de stat care răspunde de instituţiile prefectului în cadrul Ministerului, luând în calcul inclusiv faptul că aceştia şi-au aflat calitatea din media şi nu aşa cum ar fi fost normal, comunicată de către Parchetul General, tot ce pot să spun este că am încredere că într-un stat de drept justiţia va funcţiona şi că până la urmă adevărul va ieşi la lumină şi că în instanţa de judecată se va face dreptate. Am încredere că judecătorii vor face lucrul acesta, fără a se înţelege că pun o umbră de îndoială asupra activităţii procurorilor. Am încredere că actul de justiţie se va înfăptui şi că până la urmă adevărul se va alege ca apa de ulei”, a afirmat ministrul Carmen Dan.

Întrebată la ce oră a fost emis ordinul de evacuare a Pieței Victoria pe 10 august, ministrul s-a justificat prin faptul că aspectele orare au mai puțină relevanță. Asta în condițiile în care există neconcordanțe între declarațiile sale, ale Jandarmeriei și ale prefectului Speranța Cliseru privind ora la care s-a decis evacuarea protestului.
De altfel, la audierile de marți au mai fost invitați Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, maiorul Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la miting, însoţit de colonelul Ionuţ-Cătălin Sindile, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române.

Citește și Speranța Cliseru: Eu nu am emis niciun ordin. Am aprobat un ordin emis de Jandarmerie.

O invitaţie similară a fost trimisă pentru data de 4 septembrie lui Carmen Dan, Speranţei Cliseru şi lui Laurenţiu Cazan, dar audierile au fost eliminate de pe ordinea de zi a comisiei la propunerea PSD.
Propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a aparţinut senatorului Şerban Nicolae, pe motiv că invitaţia nu a fost stabilită de toţi membrii comisiei, ci doar de o parte a conducerii acestui for, fără respectarea regulamentului.
Citește și Șerban Nicolae i-a scăpat pe Cliseru, Cazan și Dan de audierile pe violențele din 10 august

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te