Premierul anunță o nouă ordonanță militară: toți cei ce vin din străinătate intră în carantină

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.04.2020 - 12:49

Ludovic Orbn a anunțat, astăzi, că se pregătește o Ordonanță militară care va fi explicată în acestă zi.

SHARE

„Am pregătit o nouă ordonanță militară, care va fi emisă în cursul zilei de astăzi. E aproape gata. Am evaluat situația (…) În Ialomița, au venit foarte multe persoane din țări, din zona roșie. Măsurile vă vor fi prezentate astăzi de Ministerul de Interne. Vreau să transmit un mesaj foarte clar: Toți cei care vor veni de mâine nu vor petrece Paștele cu familiile, ci vor fi trecuți direct în carantină”, a anunțat sâmbătă premierul Ludovic Orban.

Prim ministrul a mai anunțat că suma de 500 de euro, care va fi dată ca bonul cadrelor medicale care luptă cu coronavirus, este cuprinsă în proiectul de ordonanță al Ministerului Fondurilor Europene. Luni va fi o ședință de Guvern pe această temă. 

„Există contracte semnate pentru 400 de ventilatoare. În ceea ce privește activitatea centrelor de carantină, ni s-au sesizat foarte puține nereguli. Nu am auzit de multe cazuri de persoane care să fi fugit. Îi apreciez pe românii care respectă regulile de conviețuire în centrele de carantină”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a amintit de situația de la Țăndărei, Ialomița, „unde este greu să explicăm oamenilor să respecte condițiile de izolare, deși am mărit efectivele de pază. Cine nu respectă izolarea este introdus în carantină pe costuri proprii. Cine nu respectă carantina i se va face dosar penal și i se suplimentează cu 14 zile carantina”, a menționat demnitarul.

Premierul a menționat că există un sistem de evaluare pe fiecare localitate privind numărul de români care au venit în străinătate. De asemenea, a anunțat că ia în calcul introducerea și a județului Arad în carantină totală. „Nu e cazul deocamdată”, a precizat premierul.

„Am suplimentat din fondul de rezervă bugetul Sănătății, pentru a putea alimenta DSP-urile cu banii necesari pentru centrele de carantină. Alocăm bani cu prioritate de fiecare dată când este nevoie pentru lupta împotriva noului coronavirus. Va fi o rectificare bugetară. 

De asemenea, vom suplimenta personalul medical, sunt cazuri de spitale în care au apărut demisii și imediat s-a pornit procedura de selectare a personalului pentru completarea acestuia de fiecare dată.

În situații deosebite, ca la Suceava, am apelat la preluarea conducerii de către o echipă de la Spitalul Militar și la suplimentarea cu personal medical militar.

De atfel, un suport deosebit din partea Armatei și Ministerului Apărării. Le mulțumesc”, a menționat Ludovic Orban.

Acesta a precizat că va crește constantant capacitatea de testare, ajungând la începutul săptămânii viitoare la peste 3.000 de teste/zi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te