Boloș găsise bani europeni pentru “infrastructura de gaze medicale“, după incendiul de la Neamț

DE Mircea Marian | Actualizat: 01.02.2021 - 12:09
Spitalul din Neamț, după incendiu

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a propus, în noiembrie 2020, după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, atragrea de fonduri europene pentru modernizarea “infrastructurii de gaze europene“ și rețelele electrice din secțiile ATI.

SHARE

Ordonanța nu a fost aprobată nici acum, iar Boloș a fost schimbat din funcție. 

Ce arăta fostul ministru Boloș în nota de fundamentare a acestei ordonanțe: “Potrivit evaluării realizate de Societatea Română de ATI la nivelul a 154 de spitale publice care au linie de gardă ATI privind sistemele de gaze medicinale, au fost evidențiate numeroase deficiențe a căror rezolvare cu celeritate este imperativ necesară pentru evitarea unor accidente cu victime omenești similare tragediei din data de 14 noiembrie 2020 din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț.   

Creșterea semnificativă a nivelului de dotare cu echipamente medicale la nivelul spitalelor în contextul răspunsului la criza sanitară cauzată de pandemia cu coronavirusul SARS- CoV-2, aduce o presiune suplimentară asupra rețelelor de gaze medicale și de electricitate din cadrul spitalelor aflate deja în stare de degradare, astfel încât există un risc ridicat de repetare a unor astfel de evenimente tragice, în lipsa unor măsuri adecvate pentru extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii gaze medicale din secțiile de anestezie și terapie intensivă“.

În consecință, Boloș identificase o sumă de 50 de milioane de euro, din Programul Operațional de Infrastructură Mare, pentru investiții care să asigure “condițiile de siguranță în operarea liniilor de gardă ATI din spitalele publice privind sistemele de gaze medicinale și rețelele electrice în contextul pandemiei cu coronovirusul SARS-CoV-2“.

Proiectul de ordonanță a rămas literă moartă. El nu primise aviz de la nici un minister, potrivit informațiilor Newsweek România.

Ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a declarat că susține în continuare acest proiect: “Referitor la OUG gaze medicale  - MIPE a primit de la minister observații, suntem în proces de a răspunde la ele și îl vom republica cu noua formă după observațiile ministerelor. În același timp, prin POIM (programul operațional infrastructura mare), MIPE a pus la dispoziție 800 milioane de euro pentru modernizare spitale.

110 spitale sunt în curs de contractare-achiziții. Alte peste 100 proiecte sunt în evaluare. Vorbim de o infuzie masivă de fonduri europene în 2020-2021 în modernizarea spitalelor existențe.

Așteptăm ca aceste modernizări să includă și adaptare la standarde antiincendiu. În ce privește gazele medicale, vom finaliza textul OUG. Estimăm o linie de finanțare de 50 milioane euro, tot din POIM“. 

Între timp, un incendiu asemănător cu cel de la Piatra Neamț s-a produs și la Institutul Matei Balș. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te