Ales deputat AUR și bănuit de crime la Revoluție, Francisc Tobă a activat în Comisia de Apărare

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.12.2020 - 18:17
Francisc Tobă / Ora de Sibiu

Francisc Tobă a făcut parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de la Camera Deputaților între 1992 și 1996. La puțină vreme după ce ar fi comis crime împotriva manifestanților din 1989.

SHARE

Liderul AUR George Simion a declarat că partidul a decis invalidarea mandatului lui Tobă, după acuzațiile privind implicarea acestuia în Revoluție.

Francisc Tobă a fost trimis în judecată, în 15 septembre 1999, pentru reprimarea manifestanților sibieni și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase. Dosarul, însă, a fost clasat de procurori în 2010.

La alegerile din 6 decembrie el a devenit deputat din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor.

Pe 21 decembrie, Co-președintele AUR Geoge Simion a anunțat că partidul a decis invalidarea mandatului de parlamentar al lui Francisc Tobă, deoarece faţă de acesta există „suspiciuni” legate de implicarea sa în Revoluția din 1989.

Tot atunci, Comisia de validare din Camera Deputaților a amânat cu 4 zile o decizie în cazul lui Francisc Tobă.

Deocamdată, totul a rămas în aer.

Newsweek România a explicat că, procedural, Tobă nu poate rămâne fără calitatea de membru al Parlamentului. Detalii AICI.

De pe site-ul oficial al Camerei Deputaților, aflăm că Francisc Tobă a fost deputat imediat după Revoluție, între 1992 și 1996, fiind membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională; membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia.

CV-ul său este foarte lacunar și nu menționează niciun loc de muncă.

Tobă spune doar că este inginer „militar, specialist în armament şi rachete; maior în rezervă” și că a termminat Academia Militară.

El mai menționează scurta activitate politică: „vicepreşedintele FSN din Sibiu; deputat FDSN (septembrie 1992); preşedintele Organizaţiei FDSN din Sibiu; membru al Grupului parlamentar al PDSR”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.