O delegaţie a AUR din care au făcut parte vice-preşedintele Marius Lulea, deputatul Adrian Axinia şi Dragoş Geamăna, coordonator AUR Bucureşti, s-a întâlnit vineri cu liderii greviştilor de la Societatea de Transport Bucureşti.
Conform unui comunicat AUR, reprezentanţii greviştilor susţin că din cei peste 11.000 de angajaţi ai STB, doar aproximativ 4.000 sunt şoferi, mecanici, electricieni. Restul angajaţilor fac parte dintr-un "aparat funcţionăresc supra-dimensionat".
Potrivit AUR, principalele revendicări sunt:
- Instituirea unui plan multianual de achiziţie de vehicule noi şi piese de schimb, având în vedere că "circa 30% din parcul de vehicule actual este inutilizabil", multe din vehicule având peste 1 milion de km la bord;
- Indexarea salariilor în raport cu inflaţia;
- Demisia persoanelor din conducerea STB "care i-au acuzat pe muncitori de furt", fără să prezinte vreo probă.
"Oamenii care lucrează la STB, adică cei care lucrează efectiv, nu directorimea de prin birouri, vrea pur şi simplu normalitate. Respectarea prevederilor legale în ce priveşte drepturile salariale, respectarea normativelor tehnice ale exploatării şi întreţinerii mijloacelor de transport în comun şi condiţii normale de muncă. Suntem alături de ei şi de toţi angajaţii din România care luptă pentru drepturile lor legale", a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.
Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR, a solicitat demisia directorului STB "care i-a acuzat de furt pe grevişti, pentru a distrage atenţia de la revendicările legitime" ale oamenilor.
"Totodată solicităm şi demisia lui Nicuşor Dan, primarul Bucureştiului. Este total inadecvat în această funcţie de conducere şi de mare responsabilitate pe care o deţine. Nu poţi să nu te preocupi din timp, să nu evaluezi periodic situaţia unor societăţi din subordinea Primăriei Capitalei, precum STB, pentru a nu se ajunge niciodată în situaţia ca sute de mii de bucureşteni să nu poată utiliza transportul în comun", a precizat senatorul.