CEL MAI CITIT ARTICOL POLITIC Viceprimar PSD din Teleorman, despre mitingul lui Dragnea AUDIO

DE Ramona Ursu | Actualizat: 31.12.2018 - 09:44

Newsweek încheie 2018, în care pentru prima dată în istoria de 85 de ani a prestigioasei publicații americane a apărut o ediție românească, cu clasamentul celor mai citite articole din revistă. Înregistrarea discuției cu Victor Amza a devenit virală în iunie.

SHARE

Marele miting anunțat de către PSD pentru 9 iunie nu a fost primit cu entuziasm de toți membrii acestui partid. Newsweek România a verificat cum se organizează primarii din țară pentru sosirea în Piața Victoriei.

Viceprimarul comunei Balaci, din Teleorman, Victor Amza, s-a plâns reporterului incognito că el și cu primarul localității sunt nevoiți să scoată din buzunarele proprii cel puțin 1.500 de lei, în condițiile în care salariile lor sunt mici, pentru „o comună de rangul 3”. 

Edilul și-a exprimat nemulțumirea cu teamă, deoarece jurnalistul Newsweek România a pretins că sună de la biroul central al PSD. Totuși, deși a riscat să se pună rău cu conducerea de partid și de stat de la București, supărarea lui Victor Amza a învins frica. Edilul a menționat că „au existat lagune în organizare”, referindu-se, desigur, la cuvântul lacune. 

De asemenea, a menționat că atracția membrilor din teritoriu pentru mitingul de la București scade atunci când li se cere să acopere cheltuielile pentru deplasare. „Simpatizant, simpatizant, dar totul se rezumă până îi pui să bage mâna în buzunar.”

În fine, același Victor Amza a menționat că va duce în Capitală doar simpatizanți tineri, pentru că bătrânii nu fac față unui miting organizat la ora 20.00 (opt seara), iar viceprimarul nu vrea să riște vreun incident. De altfel, a selectat participanții la miting cu atenție, căci, „cine știe, mai vine vreo televiziune pe acolo sau ceva și să nu știe să vorbească, ne facem de râs, că ne dau ăștia pe la ziar.”

Citiți sau ascultați discuția dintre reporterul incognito și viceprimarul Victor Amza. Newsweek România va prezenta, în cursul zilei de vineri, și alte înregistrări audio realizate incognito cu primari PSD din țară.

Newsweek România: Cum stați dumneavoastră în comună, cum e organizarea, e totul în regulă? 

Victor Amza.: Da, în principiu da. Am aranjat cu niște mașini, dar rămăsese o discuție cu domnul Piper (vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman - n.r.) alaltăieri, mai e ceva cu trenul? S-a aranjat ceva cu....

Astăzi, până la ora 16.00, vă anunțăm și cu trenul. 

Deci asta așteptăm, pentru că, știți ce se întâmplă, pentru ce avem noi, făcusem o strategie să mergem până în Roșiori cu mașinile de aici, pentru că băieții care-i avem pe mașini se descurcă un pic mai greu prin oraș pe acolo, și cu parcarea.

Dar câte autobuze aveți, sau cu ce veniți?

Păi nu mai, că, știți, cu mașinile a căzut. Așa ni s-a spus, că nu... Deci cu autoturismele personale. Așa ne-a spus domnul Cârciumaru, deși după tabelul dat dinainte de la ală, a rămas ce era pe mașină și... autobuze, microbuze a căzut. 

Nu știm situația asta, de ce a căzut asta, că poate rezolvam.

Păi nu știu, că noi chiar am avea, ar fi fost extraordinar dacă ne punea la dispoziție o mașină, un microbuz, ceva. 

Eu îmi notez. Câți oameni sunt. 

În principiu, noi, cu programarea, pe mașini, rămăsesem la 50 de persoane, din comună. 

Sunt doar membrii PSD sau sunt și localnici?

Păi nu, și simpatizanți avem. E o problemă, că sunt mai bătrâiori și nu pot să îi iau așa cum e. De asta ar fi fost extraordinar dacă ne ajutați cu o mașină.

Domnule viceprimar, eu îmi notez aici, de asta vă și sun, ca să văd care mai sunt problemele. Dar, spuneți-mi, de la Roșiori, ce vi s-a mai spus, ce indicații vi s-au mai dat. Că nu știm exact. 

Păi așteptam un telefon sau un mesaj, de la domnul Piper, a rămas, după ce ne-am despărțit, cu ultimele detalii. Deci, practic, nu am stabilit decât ora și locația, asta a rămas concret. 

La ce oră ajungeți acolo?

Păi nu, mi s-a spus ora pentru începerea mitingului, ora 20.00. Dar nu ne-a comunicat încă, urma să ne întâlnim înainte pe amplasament acolo, la Piața Victorie, pentru prezență, întâlnire. Și nu am primit până la ora actuală nimic. A fost: „așteptați de la mine mesaj sau telefon și confirmați pe urmă”. Eu chiar credeam că e dumnealui când m-au chemat colegii. 

Citește și: EXCLUSIV. PSD amenință transportatorii și le ”confiscă” autocarele

Spuneți-mi, aveți tot ce vă trebuie pentru cei 50 de oameni, cum vă descurcați cu masă, cu....

Groaznic. Tocmai... Acuma, să vă spun așa... Au mai fost voci și acolo, probabil, dacă... în fine, ca... Mie mi-a lăsat impresia de lagune în organizare, un pic, în ceea ce privește logistica și cu... în fine. 

Spuneți-mi, domnule viceprimar, că de asta și sun, și mai am de sunat foarte multe primării, ca să știu.

Da, ideal ar fi dacă ne-ați pune la dispoziție un microbuz, ar fi extraordinar. Restul, că mai punem și noi, și... să nu-i ducem pe ăștia nemâncați. Știți cum e, omul îl iei de acasă, mai ales la ora aia... și.

Dar spuneți-mi, de unde faceți rost de banii ăștia, aveți...

De unde, domnișoară, de la noi din buzunar. Eu și cu primarul. 

Și câți bani puneți de la dumneavoastră?

Păi gândiți-vă, eu am toate mașinile astea, mai trebuie să le pun și benzina, și mâncarea. La salariul nostru, că noi suntem comună de rangul 3. Da, în fine, ce să....

Și câți bani? V-ați făcut un fond, ca să știm în mare ce cheltuieli aveți.

Păi, deci, numai la benzină și astea, ajungeam estimativ, aproximativ... să mai lase și dumnealor, că mai avem 2-3 care sunt consilieri, deci sare de 1000-1500 cu mâncarea. Și îi mai rugăm să mai ea și ei, care mai au posibilitatea. Vă dați seama că nu pot să fac astea... cu... 

Să își ia oamenii de acasă mâncare?

Își iau sau nu își iau, pentru că unii, știți cum e, eu vin... Simpatizant, simpatizant, dar totul se rezumă până îi pui să bage mâna în buzunar. 

Deci ar fi cam 1500 de lei pe care îi scoateți doar pentru benzină, pentru mașini, nu? 

Noi așa am estimat că ne-ar duce, da, pentru mașini, transport și o gustare. O gustare și benzina. 

Și în câte mașini, în zece mașini?

Cam zece. 

Deci dumneaovastră și domnul viceprimar suportați cheltuielile, astea. În rest, despre cum să fie oamenii îmbrăcați, ați văzut, vi s-a spus?

Decent cumva, nu? Noi am avut azi o ședință de organizație, la noi, la sediu, în Balaci, și am punctat cumva niște lucruri. Deci, asta nu se pune problema, nu e nici o chestiune. Deci dacă mergem acolo și selectăm... Cine știe, mai vine vreo televiziune pe acolo sau ceva și să nu știe să vorbească, ne facem de râs, că ne dau ăștia pe la ziar. 

Și stegulețe, pancarte, din astea...

Nu am nimic. Asta nicio... Vocea, vocea. 

Citește și: PSD încalcă regulile Parlamentului, pentru a face loc aplaudacilor din țară

Dar vi s-a spus de la Roșiori că vi se va da ceva în sensul ăsta?

Rămăsese că vom fi contactați de responsabilii de zonă, de comune. Fiecare. Dar până acum, n-am primit nicio...

Oamenii sunt bătrâni, or să fie probleme de sănătate?

La bătrâni, am renunțat la serviciile lor, că nu... Deci, am luat băieți și fete care sunt apți pentru călătorie, să reziste un pic la tracasare, având în vedere că e și la ora 20.00 și noi ajungem cine știe, la miezul nopții acasă, dacă om reuși.

______

Foto:  Inquam Photos / Octav Ganea 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te