Există o situație în care procurorii au putut demonstra clar efectele fraudei. Brânduşa Răuță şi Viorica Burlacu au primit câte zece luni de închisoare, cu suspendare, pentru instigare şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
La alegerile locale din 2016, în calitate de membre la o secție de votare din comuna botoșăneană George Enescu, au falsificat procesul-verbal de consemnare a rezultatului votării, în sensul menționării incorecte a numărului de voturi obținut de partidele politice pentru posturile de consilier local.
Candidata rămasă fără mandat a declanșat cercetarea
Ancheta a pornit la plângerea Claudiei Elena Murariu, candidată ALDE. Ea a povestit că „imediat după finalizarea numărării voturilor de la toate cele 5 secții de votare de pe raza Circumscripției Electorale nr. 34 George Enescu, a preluat telefonic de la membrii ALDE din cadrul fiecărei secții de votare de pe raza comunei rezultatul voturilor valabil exprimate pentru consiliul local, acesta fiind următorul: PNL - 627 voturi; UNPR – 89; PSD - 385; ALDE - 143; PMP – 64“.
___________
Citește dosarul integral „Alegeri furate”
PSD, campionul fraudelor penale la vot
Vicele PSD sector 1, închisoare pentru 100 de lei pe vot
Scrutin de Topoloveni. Marcă ilegală înregistrată
Doar 38 de dosare penale soluționate în zece ani
____________
Având în vedere că numărul total de voturi valabil exprimate pentru Consiliul Local a fost de 1.308, mandatele de consilier local s-au împărțit astfel: PNL - 6, UNPR - 1, PSD - 4, ALDE - 2, PMP - 0. Cum cota era 65 de voturi/un consilier Murariu (locul 2 pe lista ALDE) a crezut că a fost aleasă, dar a avut surpriza să afle din rezultatele oficiale că ALDE avea doar un mandat, celălalt revenind PMP.
Asta cu toate că acest din urmă partid nu trecuse de pragul electoral de 65 voturi valabil exprimate necesar pentru o astfel de funcție.
Murariu a verificat rezultatele oficiale și a văzut că acestea erau diferite: PNL – 624, UNPR- 89; PSD - 385; ALDE - 143; PMP – 67.
Cineva „transferase“ trei voturi de la PNL la PMP, suficient pentru ca acest partid să treacă pragul. Ea a mai descoperit că diferența provenea de la Secția de votare nr. 248 Dumeni unde controlau totul Răuță și Burlacu.
Mister lămurit: trei voturi furate de la PNL
Pe 7 iunie, reprezentanții PSD și ALDE au mers la Judecătoria Dorohoi, unde erau buletinele de vot, au găsit diferența și au solicitat instanței anularea alegerilor din comună, cerere respinsă. PMP-istul a fost validat consilier local în locul lui Murariu.
De-abia ancheta penală a lămurit lucrurile. La terminarea votului, Răuță, în calitate de vicepreședintă a Circumscripției Electorale din comună s-a dus la secția Dumeni unde șefă era Burlacu.
„Cu ocazia transpunerii rezultatului alegerilor pentru consiliul local în procesul-verbal oficial, președinta Secției nr. 248 Dumeni - inculpata Burlacu a sesizat că vicepreședinta Circumscripției inculpata Răuță i-a dictat alte cifre față de cele consemnate inițial în procesul verbal tip ciornă, în sensul că, deși PNL obținuse 251 voturi, inculpata Răuță i-a cerut să consemneze 248 voturi obținute, iar PMP, deși obținuse 13 voturi, aceasta i-a cerut să treacă 16 voturi obținute.
Cu toate că și-a dat seama de neconcordanța voturilor, la cererea insistentă a coinculpatei Răuță, inculpata Burlacu a acceptat și a consemnat în fals în procesul verbal privind rezultatul alegerilor pentru funcția de consilier local faptul că PNL a obținut 248 voturi, în loc de 251, iar PMP a obținut 16 voturi, în loc de 13 voturi“.
Cele două nu au spus nimic despre aceste falsuri celorlalți membri ai Secției de Votare Dumeni, aceștia semnând procesul-verbal care urma să fie înaintat circumscripției electorale fără să mai verifice corectitudinea celor consemnate în cuprinsul acestuia.
Aceștia scriseseră, însă, anterior ceea ce avusese și Burlacu pe ciornă și transmiseseră deja datele mai departe. Avuseseră încredere că datele sunt aceleași. Mai lipsea ca cineva să-și dea seama de fraudă, iar Murariu, direct interesată, a fost aceea.
În fața anchetatorilor, Murariu a spus că PMP-istul a avut apoi un rol hotărâtor în desemnarea aceluiași
viceprimar al comunei George Enescu pentru al treilea mandat consecutiv. Murariu a devenit consilier local până la urmă, dar ulterior anulării procesului-verbal cu pricina.
Pâine și bani contra voturi. Neprobat
Dragomir Tudor Florin Frățică din comuna argeșeană Bradu a fost reținut de polițiști în mai 2016, fiind acuzat de coruperea alegătorilor.
„În actul de sesizare s-a reținut, în esență, că, la data de 13.04.2016, orele 11.48, în timp ce se afla la punctul de lucru al S.C. COMPANIA MILENIUM MD S.R.L., a dat suma totală de 100 de lei martorilor R.C. și S.G., în scopul determinării martorilor să-l voteze la alegerile locale organizate în luna iunie 2016, în cadrul cărora inculpatul urma să candideze pentru ocuparea funcției de primar al comunei Bradu“.
Pasiunile politice sunt la fel de intense și în
comune,nu numai în orașe: un caz din
George Enescu (Botoșani)a ajuns în instanță
În noiembrie 2018, Frățică a fost achitat definitiv după ce judecătorii au decis că „nu se poate stabili dincolo de orice dubiu scopul pentru care inculpatul a înmânat acele sume de bani și nici intenția acestuia de a condiționa oferirea respectivelor sume de bani, în schimbul votului“.
Tot achitat pentru o asemenea acuzație a fost constănțeanul Cati Hristu, trimis în judecată pentru că, în perioada 10-11 mai 2012, în timpul campaniei electorale, prin intermediul a doi suspecți, a oferit pâine cetățenilor din comuna unde candida în scopul de a-i determina pe aceștia să-l voteze în funcția de primar.
Judecătorii au stabilit, însă, că materialul probator este insuficient pentru a stabili, fără echivoc, vinovăția sa.
Obligat de șef să dea 13 voturi la referendum
A fost și un dosar în care un inculpat acuzat de coruperea alegătorilor n-a mai scăpat.
În decembrie 2017, magistraţii l-au condamnat pe Iosif Takacs, un fost consilier local PNL din Deva, patron al unei companii de mezeluri, la 10.000 de lei amendă penală.
Acesta și-a pus un angajat să voteze de 13 ori la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui României. Angajatul a trebuit să plătească o amendă penală de 1.500 de lei.
„A declarat că spre sfârșitul procesului de vot inculpatul Păducel Roberto - reprezentant PSD i-a luat aproximativ cinci buletine de vot din cele repartizate inculpatei, le-a ștampilat și le-a băgat în urnă după care inculpata
Lupuleț Elena a aplicat semnături pe lista cu alegători pentru a crea aparența că respectivii alegători și-au exercitat dreptul de vot“.
Citatul anterior face parte din Decizia 1777/2016 din 29 noiembrie 2016 a Curții de Apel Craiova care a judecat un caz de fraudă din Gorj. Păducel a primit un an și șase luni cu suspendare pentru fraudare alegerilor la Secția de Votare nr. 200 Drăgotești-Gorj.
___________
Citește dosarul integral „Alegeri furate”
PSD, campionul fraudelor penale la vot
Vicele PSD sector 1, închisoare pentru 100 de lei pe vot
Scrutin de Topoloveni. Marcă ilegală înregistrată
Doar 38 de dosare penale soluționate în zece ani
____________