ALEGERI FURATE - Vicele PSD sector 1, închisoare pentru 100 de lei pe vot

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 09.06.2024 - 16:28
Viorica 
Dăncilă și Rovana Plumb au beneficiat de voturile 
fraudate la secții din preajma 
Podului Constanța din București
Viorica 
Dăncilă și Rovana Plumb au beneficiat de voturile 
fraudate la secții din preajma 
Podului Constanța din București

Ioan Arnăutu a plătit săteni din Gălbinași (Călărași) să voteze multiplu la europarlamentarele din 2009.

SHARE

Unul dintre cele mai spectaculoase cazuri, care s-a soldat cu închisoare pentru un lider PSD, dar de care presa nu a scris niciodată, a avut loc în iunie 2009, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European.

Din sentința definitivă a acestui dosar, document din iunie 2016, reiese că, în dimineața alegerilor, bucureșteanul Eugen Mardale s-a dus în satul Gălbinași din județul Călărași și le-a spus oamenilor pe care i-a întâlnit că „este în căutare de persoane cu drept de vot pe care să le transporte la București să voteze cu PSD, urmând ca în schimbul votului fiecare să primească 100 de lei.“

Vestea a mers repede din gură în gură și lumea s-a îmbulzit, după cum a povestit un martor-inculpat în sentință: „Mardale Eugen sosise cu trei microbuze și (...) toate au plecat la București pline cu localnici care acceptaseră oferta lui Mardale Eugen.

Viorica 
Dăncilă și Rovana Plumb au beneficiat de voturile 
fraudate la secții din preajma 
Podului Constanța din București

A mai declarat că atât el cât și consătenii săi au fost duși în sectorul 1 din București, în zona Podului C., unde erau așteptați de inculpatul Arnăutu Ioan care le-a spus că este șef PSD sector 1.

Din acel loc au fost preluați în mai multe autoturisme și conduși să voteze. Când au revenit, sătenii au afirmat că au fost la mai multe secții și au votat de mai multe ori, după care au spus că nu mai votează până nu primesc banii promiși“. Până la urmă, sătenii și-au luat banii.

Din sentință nu reiese de unde a pornit ancheta. Procurorii au menționat doar că au avut în lucru cazurile a 26 de cetățeni din Gălbinași care au votat multiplu în acea zi, pe bază de bani, dar nu au putut demonstra frauda decât în cazul a cinci. 

___________

Citește dosarul integral „Alegeri furate”

 

PSD, campionul fraudelor penale la vot

Scrutin de Topoloveni. Marcă ilegală înregistrată

A murit, apoi a mers la urne

Închisoare pentru un mandat în Consiliul Local

Doar 38 de dosare penale soluționate în zece ani

____________

Șef din PSD la pușcărie

În cursul urmăririi penale, Mardale, un om de afaceri mărunt, a recunoscut faptele, arătând că a făcut totul la solicitarea lui Arnăutu. A primit 6 luni de închisoare cu suspendare.

Pesedistul a negat tot timpul implicarea, deși a fost identificat de cei din Gălbinași în fotografii, fiind dat în vileag și de Mardale“.(…) inculpatul a fost indicat atât de martori, cât și de coinculpați ca fiind persoana din cadrul PSD care a făcut promisiunea unor sume de bani pentru exercitarea dreptului de vot, dar și cel care a pus la dispoziție mijloacele de transport, dând, totodată, asigurări alegătorilor că nu va fi nicio problemă“, se menționează în sentință.

Cel care a orchestrat turismul electoral
din Gălbinași la București a primit o
pedeapsă de nouă luni de închisoare

În fața procurorilor, Arnăutu a susținut că în acea zi a fost internat în spital, lucru pe care nu l-a putut demonstra, iar în fața primei instanțe că se afla la domiciliu, dar s-a deplasat la diferite secții de votare în cursul zilei, fără, însă, a avea vreo contribuție cu privire la transportul alegătorilor din Gălbinași.

El a negat și că i-a dat vreo sumă de bani lui Mardale pentru ca acesta să o remită alegătorilor. Atitudinea aceasta l-a costat: pe 24 iunie 2016, a fost singurul din dosar care a primit pedeapsă cu executare: 9 luni. A fost eliberat condiționat în octombrie același an.

Judecător: „Astfel de atitudini nu pot fi tolerate“

În motivarea deciziei de a-l băga după gratii pe Arnăutu, judectorii au explicat pe larg gravitatea faptelor și importanța unui scrutin corect:

„Cu privire la modalitatea de individualizare a executării pedepsei, Curtea apreciază că în condițiile în care inculpatul a desconsiderat în mod evident sistemul electoral, încercând să influențeze rezultatele procesului electoral prin oferirea de bani și organizarea deplasării alegătorilor în alte localități decât cea de domiciliu unde aveau posibilitatea de a vota, luând în considerare și modalitatea și mijloacele de săvârșire a faptelor, nu se poate afirma că pronunțarea unei condamnări ar fi suficientă pentru inculpat și că acesta nu va mai săvârși infracțiuni, chiar și în lipsa executării pedepsei în regim închis nefiind suficientă o libertate supravegheată pe durata unui termen în care inculpatul să dovedească faptul că a meritat clemența organelor judiciare.

Astfel de atitudini ale unor persoane care încearcă să împiedice desfășurarea în condiții de corectitudine a procesului electoral nu pot fi tolerate și acceptate de organele judiciare care trebuie să ofere garanții că procesul electoral - baza democrației reprezentative - sunt protejate față de indivizi ce manifestă un dispreț profund față de valorile unui stat de drept.

Totodată, instanța de apel apreciază că se impune ca membrii clasei politice să fie avertizați cu privire la consecințele unor astfel de acte pe viitor și să aibă reprezentarea faptului că funcțiile obținute în mod politic nu pot fi folosite pentru a denatura voința alegătorilor prin mijloace frauduloase.

În raport de aceste considerente, Curtea apreciază că este necesară executarea în regim închis, astfel încât inculpatul să înțeleagă și să resimtă direct consecințele actului său social și să îl determine ca pe viitor să respecte valorile sociale ocrotite de norma penală și sistemul electoral“.

26 de suspecți, 3 condamnați

În ceea ce-i privește pe sătenii din Gălbinași care au încălcat și ei legea în ziua respectivă, lucrurile s-au complicat:

În urma verificării documentelor înaintate de Autoritatea Permanentă Electorală, procurorul a arătat că au fost identificate 26 de persoane față de care au existat suspiciuni că au votat de mai multe ori pe liste suplimentare;

Au rezultat indicii și s-a început urmărirea penală față de cinci persoane față de care s-a reținut că au votat la mai multe secții de votare pe liste suplimentare și că au primit câte 100 de lei drept recompensă. Restul au scăpat pentru că nu au existat probe certe;

Ulterior, în urma expertizelor grafoscopice realizate, s-a stabilit cu certitudine că au votat în mai multe secții frații Păun Ecaterina Claudia și Păun Georgiana. Alături de un alt cetățean din Gălbinași, pe nume Ion Anghel, frații au fost trimiși în judecată alături de Arnăutu și Mardale. Anghel a primit 6 luni cu suspendare.

În privința celor doi frați Păun, procesul a încetat deoarece aceștia fuseseră sancționați în alt dosar, pentru aceleași fapte, cu amenzi administrative de 300 de lei.

Arnăutu, 243.000 de lei la PSD. Oficial

Acesta pare să nu fie singurul serviciu pentru PSD al lui Arnăutu, acest martir anonim al partidului.

Deși a fost vicepreședinte Sector 1 la momentul infracțiunii (organizație condusă atunci, ca și acum, de actualul primar Daniel Tudorache), Arnăutu nu apare menționat în legătură cu PSD decât la momentul donațiilor pe care le-a tot făcut pentru formațiunea sa politică (sursa: „Monitorul Oficial“ al României):

  • 2008  - 20.000 de lei;
  • 2009 - 158.800 lei;
  • 2010 - 65.000 de lei.

În 2016, în fața judecătorilor care îl evaluau în vederea eliberării condiționate, Arnăutu declara că se va implica în „afacerea familiei“ (inexistentă la Registrului Comerțului). Anterior, în sentința de condamnare, judecătorii scriseseră că bărbatul era pensionar.

Arnăutu nu a putut fi contactat, în timp ce Mardale nu a dorit să explice cum de a ajuns racolator de votanți PSD la Gălbinași.

___________

Citește dosarul integral „Alegeri furate”

 

PSD, campionul fraudelor penale la vot

Scrutin de Topoloveni. Marcă ilegală înregistrată

A murit, apoi a mers la urne

Închisoare pentru un mandat în Consiliul Local

Doar 38 de dosare penale soluționate în zece ani

____________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te