ALEGERI FURATE - PSD, campionul fraudelor penale la vot

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 15.06.2019 - 09:28

În premieră în țara noastră, Newsweek România a analizat dosarele penale întocmite după alegeri.

SHARE

De fiecare dată când au loc alegeri în România, în spațiul public există suspiciuni că scrutinurile au fost fraudate, într-un fel sau altul. Softuri manevrate abil, autobuze ticsite cu alegători șpăguiți, liste suplimentare dubioase, morți care au votat – acestea sunt doar o parte dintre acuzele aruncate de partide spre adversarii lor în ziua cea mare.

Se formulează plângeri penale, se taie roți, se lasă cu bătăi și înjurături, iar, la final, autoritățile trag heblul și anunță rapid niște numere: sesizări, amenzi, declinări de competență. Până la următoarele alegeri, aproape că nu se mai aude nimic de grozăviile care în ziua votului păreau că vor schimba soarta lumii.

Ulterior, multe dintre suspiciuni nu se confirmă, dar există și cazuri grave - multe sunt descoperite de sistem și nu de plângerile politicienilor. În anonimat, procurorii lucrează la aceste cazuri un an, doi, trei, le trimit la instanță și acolo se pronunță condamnări.

Newsweek România a studiat zeci și zeci de sentințe penale din dosare de fraude electorale judecate în ultimii ani în România.

Principala constatare este că există situații care revoltă și amuză, în același timp: membrii unei secții de votare au lăsat să pună ștampila persoane fără cetățenie română; alții au luat zeci de buletine de vot și le-au introdus în urne fără ca persoanele respective să se fi prezentat; microbuze întregi dintr-un sat din Călărași au fost umplute cu oameni care să voteze multiplu în București, contracost.

De cele mai multe ori, în sentințe nu apar numele partidelor „care i-au pus să facă asta“ pe inculpați, iar mulți afirmă că a fost „din proprie inițiativă“.

Atunci când apar inițiale de formațiune politică, predomină PSD. Formațiunea nu se dezminte: este partidul al cărui președinte însuși a fost condamnat definitiv pentru o infracțiune electorală. Liviu Dragnea este acum în închisoare ispășind o pedeapsă de trei ani și jumătate într-un alt dosar.

Citește dosarul integral „Alegeri furate”

 

Vicele PSD sector 1, închisoare pentru 100 de lei pe vot

Scrutin de Topoloveni. Marcă ilegală înregistrată

A murit, apoi a mers la urne

Închisoare pentru un mandat în Consiliul Local

Doar 38 de dosare penale soluționate în zece ani

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.