Fostul deputat PSD Iulian Iancu, votat de comisii pentru ANRE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.06.2022 - 10:10
Iulian Iancu este un personaj foarte controversat/ Foto: Facebook

Fostul deputat PSD Iulian Iancu a fost validat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.

SHARE

În favoarea candidaturii sale, propuse de PSD, au votat 27 de parlamentari și s-au înregistrat 6 voturi „împotrivă". Candidatura urmează să fie supusă votului plenului reunit al Parlamentului.

Parlamentarii AUR au votat pentru Iancu, cot la cot cu PSD, PNL și UDMR.

Pentru această poziție au mai candidat Florin Munteanu, propus de USR, Scarlat Iriza (consilier al președintelui ANRE) și Victorel Florin Rădoi (director în ANRE).

În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), după demisia lui Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu. El a fost numit în funcție deși avea zero experiență în domeniul energiei.

Citește și

VIDEO India, aliatul Rusiei, a testat cu succes racheta balistică Agni-4 cu capacitate nucleară

UE a ajuns la un acord privind normele de stabilire a salariilor minime pentru „un trai decent”

Cristina Prună, deputat USR, a criticat dur faptul că cei patru candidați nu au fost chemați în fața comisiei parlamentare pentru dezbateri.

„În ce îl privește pe Iulian Iancu, au existat dezbateri în spațiul public după ce președintele Iohannis l-a refuzat ca vicepremier în 2018 pe motiv că <ar periclita decizii asumate de statul român>. De ce această candidatură ne este prezentată, mai ales că a primit un refuz de la cel mai înalt nivel?”, a spus Prună.

USR susţine că Iulian Iancu este “responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore şi la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a solicitat serviciilor secrete în urmă cu o lună un punct de vedere privind numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE, au declarat atunci surse din conducerea partidului pentru News.ro. Iancu a negat orice legătură cu Rusia.

Totuși, în august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier pentru teme economice, propunere venită din partea premierului de atunci, Viorica Dăncilă.

„Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a spus președintele la acea vreme.

În decembrie 2012 circula informația că Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca „omul Gazprom”.

Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și „desecretizate” în 2011 de către WikiLeaks. Iulian Iancu era descris în telegramele WikiLeaks de colegul său de partid, Georgian Pop, ca fiind „controlat de Gazprom”. Tot Pop spunea la acea vreme, citat de oficialii americani, că Iulian Iancu „va susţine South Stream şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti”.

În primăvara lui 2011 însă, după apariția telegramelor WikiLeaks, Georgian Pop a negat că ar fi spus așa ceva despre Iulian Iancu.

În octombrie 2015, deputatul PSD Iulian Iancu era propus de Guvernul Guvernului României pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie, nominalizare pe care chiar parlamentarul o confirma la acea vreme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te