Premierul Cîțu oferă libertate în schimbul vaccinării. Populația respinge oferta

DE Petre Bădică | Actualizat: 31.05.2021 - 17:17

Cifrele arată că vaccinarea este în declin în România. Soluția găsită pentru relansarea vaccinării este greșită.

SHARE

România a ajuns la 22% populație vaccinată, capitol la care doar Bulgaria stă mai prost. Prima țară din Europa care ne depășește în clasamentul vaccinării are 8% peste România (Slovacia 30%). Statele cu cel mai bun nivel de trai și care oferă cea mai bună calitate a vieții au trecut de 40% din populația vaccinată (Austria). Germania este la 42% populație vaccinată. Noi nu le urmăm pe exemplul.

Citește și: România, locul 25 la vaccinare anti-COVID în UE. Pe 23, la citire și înțelegere. Pe 26, la venituri

Pierderea de viteză e clară: ieri, numărul celor vaccinați cu prima doză a scăzut sub 20.000. În acest timp, guvernul pare cuprins de frenezia ridicării restricțiilor.

Se dă liber la concerte, nunți, paranghelii, pelerinaje, pe stadioane, la plecat în vacanțe în străinătate, în birouri se poate sta fără mască. Cu un amendament care reprezintă, de altfel, și cartea pe care guvernul mizează: „dacă te vaccinezi” vei avea toate libertățile de mai sus și multe altele.

Este și esența mesajului pe care premierul îl transmite în clipul lansat pentru mobilizarea populației: faceți vaccinul anti-COVID ca să vă beți cafeaua în interiorul cafenelelor, să mergeți la concerte, la plajă etc. Premierul se adresează unei părți înguste a populației care câștigă binișor, își permite „ieșiri” în oraș sau în afara lui. Se adresează exact celor care deja s-au vaccinat. Clipul AICI

Marea majoritate a celor care nu s-au vaccinat trăiesc la sate, dar și în județe cu un nivel de trai mai scăzut. 

Citește și: Topul județelor cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID

 La sat nu se iese decât la cârciumă, se bea „la botul calului” nu la mese cu ospătari și aproape nimeni nu merge la Untold ori la Neversea.

Premierul și guvernul cred că dacă vor oferi cât mai multe libertăți celor vaccinați imediat se vor umple centrele de vaccinare. Eroare. Mulți nu au nevoie de libertățile oferite de guvern pentru că nu și le permit. Alții vor găsi metode să le eludeze. Cei mai mulți nu cred în știință și consideră că Occidentul vrea să facă bani pe seama noastră vaccinându-ne.

Despre asta am scris AICI.   

Guvernul acționează greșit și pentru că nu cunoaște o parte importantă din populație. PSD a câștigat alegeri cu 50 de lei și un kilogram de făină pentru un vot. Nu e un demers liberal ? În regulă, transformați banii în zile libere, vouchere, tichete pentru cumpărat alimente sau lemne pe care să le oferiți celor care se vaccinează.

Ce trebuie să priceapă premierul Cîțu pentru ca valul patru al pandemiei să nu îl doboare? În România, libertatea nu funcționează ca monedă de schimb pentru vaccinare.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te