România, locul 25 la vaccinare anti-COVID în UE. Pe 23, la citire și înțelegere. Pe 26, la venituri

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.05.2021 - 13:05
România, locul 25 la vaccinare anti-COVID în U / FB

România stă la fel de prost atunci când vine vorba de vaccinarea populației anti-COVID, rezultatele elevilor la testele PISA și veniturile lunare în comparație cu alte state europene. Există o legătură? Evident.

SHARE

România este pe antepenultimul loc din UE la vaccinarea cu o doză de ser anti-COVID, dar stă mai bine la imunizarea cu două doze. În ultima săptămână, cifrele vaccinării au crescut, după evenimentele fără programare organizate în țară, care au dus la vaccinarea a zeci de mii.

România, locul 25 la vaccinare anti-COVID în UE. Pe 23, la citire și înțelegere. Pe 26 la venituri

Până în 14 mai 2021, 23,2 la sută dintre români s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu cel puțin o doză de ser anti-COVID, mult sub media UE, care este de 35,5 la sută, arată arată datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Citește și: GRAFICE România, peste media UE la vaccinarea cu două doze, dar codașă la imunizarea cu una singură

40% dintre elevi cunosc alfabetul dar nu pricep ce citesc

Această poziționare la coada clasamentului vaccinărilor anti-COVID a fost explicată de specialiști și prin lipsa educației. Explicație ce pare validă dacă ne uităm la rezultatele testelor PISA.

România este pe locul 47 la testul de citire PISA 2018, potrivit Raportului OECD. În privința clasamentului la matematică învățământul românesc este pe locul 52, după Bulgaria, iar la științe pe locul 55.

Un procent de 40,8% dintre elevi s-au situat sub nivelul 2 de competență, ceea ce înseamnă că NU pot înțelege un text de lungime medie, nu pot extrage ideea principală, nu pot căuta informații pe baza unor criterii, altfel spus și nu pot construi semnificații pe baza a ceea ce citesc (nu pot învăța pe baza lecturii). Știu să citească dar nu pricep.

Citește și: În România, abandonul școlar afectează peste 46.000 de copii anual

Detalii AICI

Ne vaccinăm mai puțin, câștigăm mai puțin

Cifrele arată că nici nu dorim să învățăm de la cei care au reușit din punct de vedere economic. România este în coada clasamentului la vaccinare dar și la veniturile salariale.

În topul câştigurilor salariale medii lunare din UE se află: Danemarca (4.057 euro), Luxemburg (3.671 euro), Suedia (3.135 euro), Belgia (3.092 euro), Irlanda (3.021 euro), Finlanda (2.958 euro) şi Germania (2.891).

La polul opus, cele mai mici câştiguri salariale medii lunare din UE se înregistrau în 2018 în: Bulgaria (442 euro), România (700 euro), Ungaria (801 euro) şi Lituania (809 euro). 

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.