UDMR: Vrem să desfiinţăm SIIJ, dar nu în modul propus de USR PLUS. Noi avem o altă soluţie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.09.2021 - 16:38
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, care a preluat, vineri, petiţia Declic pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. / Foto: zcj.ro

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, care a preluat, vineri, petiţia Declic pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, susţine că se doreşte desfiinţarea SIIJ, însă nu în modul în care a propus USR PLUS.

SHARE

"Am avut o discuţie în această dimineaţă cu reprezentanţii Declic în faţa clădirii Congresului. Ei ne-au acuzat de faptul că nu vrem să desfiinţăm SIIJ-ul. Eu le-am spus aceeaşi poziţie pe care am avut-o în ultimele luni de mai multe ori, şi anume că vrem să desfiinţăm SIIJ-ul, dar nu dorim în modul în care această desfiinţare a fost propusă de USR PLUS.

Noi avem o altă soluţie. Nu spunem că suntem în posesia adevărului absolut. Dacă cineva vine cu o propunere mai bună decât a noastră noi suntem deschiși dialogului pe marginea acestui subiect. Momentan, nimeni nu a venit cu o propunere. Există doar propunerea USR şi propunerea UDMR. Sigur aici a existat un blocaj, dar noi dorim să continuăm discuţiile şi să găsim până la urmă o soluţie de compromis", a declarat, pentru Agerpres, Csoma Botond.

Citește și: Florin Salam, în stare gravă. Cauza: stilul de viață haotic sau COVID. Anunțase că refuză vaccinarea

Potrivit acestuia, propunerea UDMR a fost ca toate dosarele care au fost până acum la Secţia Specială să ajungă la Parchetul General, "care e o entitate existentă, deci nu trebuie înfiinţată, şi Parchetul General să administreze aceste dosare care au fost administrate până acum de către SIIJ".

Petiția Declic, similară cu poziția USR PLUS

"Petiţionarii de astăzi au o poziţie similară cu a USR PLUS ca să refacem acel sistem care a existat anterior şi acele dosare pe corupţie să meargă înapoi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Eu le-am spus că noi am avut o discuţie principială pe acest subiect şi am plecat de la raportul Inspecţiei Judiciare din anul 2019 în care au fost semnalate foarte multe abuzuri. Am citit. Are sute de pagini. Şi am spus că nu dorim ca acele abuzuri să se întâmple din nou. Cred că e simplu. Eu sper că anul acesta, după ce trece Congresul PNL şi Congresul USR, eu sper că, odată cu refacerea coaliţiei, vom găsi o soluţie de compromis şi legat de SIIJ", a arătat Csoma Botond.

Citește și: Toți angajații (stat și privat) din Italia, obligați să aibă certificat COVID. Populația, de acord

Reprezentanţii Comunităţii Declic i-au înmânat, vineri, liderului grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, o petiţie şi un ''mandat'' destinat liderului Uniunii, Kelemen Hunor, cu sloganul "Nu mai învârtiţi spirala corupţiei! Desfiinţaţi Secţia Specială!", prin care îi cer să respecte independenţa justiţiei şi să voteze în Parlament desfiinţarea SIIJ.

"Din păcate, de 6 luni proiectul este blocat la Senat din cauza UDMR şi a unor parlamentari PNL care refuză să voteze desfiinţarea Secţiei Speciale şi revenirea dosarelor magistraţilor la DNA, la DIICOT şi la celelalte parchete competente", a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei ''Desfiinţaţi Secţia Specială''.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.