Raluca Prună, ministrul care l-a numit pe Lazăr: A îndeplinit toate criteriile cerute de lege

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.10.2018 - 12:00
Augustin Lazăr a avut calificativul „foarte bine” timp de 24 de ani. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a scris, după revocarea procurorului general Augustin Lazăr, că numirea acestuia a fost verificată de CSM, iar 34 de ani a avut numai calificativul „foarte bine”.

SHARE

 „Sunt ministrul Justiției care a făcut propunerea de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție. Fac următoarele precizări: 

1. La momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare profesională, absența vreunei sancționări disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004. 

 2. Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului, prin consultarea dosarului profesional al candidatului aflat în gestionarea Consiliului. Avizul CSM cu privire la propunerea de numire a procurorului Augustin Lazăr în funcția de procuror general României confirmă îndeplinirea tuturor criteriilor legale și a celor de procedura. Avizul a fost dat cu unanimitate.  

 3. Înaintarea propunerii în vederea numirii de către Președintele României a cuprins toate elementele cerute de lege”, a declarat Raluca Prună. 

Citește și Tudorel Toader cere revocarea procurorului general, Augustin Lazăr

Aceasta a mai adăugat că „Augustin Lazăr avea la data propunerii 34 de ani neîntrerupți în profesie și numai calificativul ‘foarte bine’ de-a lungul întregii cariere. La momentul propunerii, Augustin Lazăr era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia, la al doilea mandat obținut prin concurs organizat de CSM. Consiliul verifică criteriile formale de vechime, calificativ și absența sancțiunilor profesionale înainte de numirea în funcția de conducere. CSM a verificat îndeplinirea condițiilor, în decembrie 2015. când procurorul Lazăr a obținut prin concurs al doilea mandat de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea Apel Albă Iulia. Și, așa cum am precizat, în aprilie 2016 când am înaintat propunerea de numire în funcția de procuror general al României”, a mai susținut Raluca Prună. 

Citește și Lazăr, după „ievaluarea” lui Toader: Așa respectă Executivul independența Ministerului Public

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.