Peter Navarro, fost consilier al lui Trump, a fost condamnat pentru sfidarea Congresului

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.09.2023 - 10:51
Peter Navarro, fost consilier al lui Trump, condamnat - Foto: Profimedia Images

Fostul consilier economic al preşedintelui Donald Trump, Peter Navarro, a fost găsit vinovat de sfidarea Congresului, pentru că nu a dat curs unei citaţii din partea comisiei din Camera Reprezentanţilor, care a investigat atacul din 2021, asupra Capitoliului,

SHARE

Un juriu format din 12 membri l-a găsit pe Navarro vinovat pentru două capete de acuzare de sfidare, după ce a refuzat să depună mărturie sau să predea documente comisiei Camerei.

Aceasta a investigat revolta din 6 ianuarie 2021, a susţinătorilor lui Trump, şi încercările mai ample ale lui Trump de a întoarce rezultatul înfrângerii sale, în alegerile din anul 2020.

Peter Navarro, fost consilier al lui Trump, condamnat

"Acuzatul a ales loialitatea faţă de fostul preşedinte Trump în locul respectării citaţiei", le-a spus juraţilor procurorul federal Elizabeth Aloi, în timpul pledoariilor finale.

"Asta înseamnă dispreţ. Aceasta este o infracţiune", a subliniat procuroarea. Acuzaţiile de care se face vinovat se pedepsesc cu minimum 30 de zile închisoare şi maximum cu un an de închisoare.

O audiere pentru pronunţarea sentinţei a fost programată pentru 12 ianuarie 2024.

Citeşte şi: Donald Trump a fost găsit din nou vinovat, pentru defăimarea autoarei E. Jean Carroll

Navarro este un dur în materie de politica faţă de China şi l-a consiliat pe Trump, în probleme economice, în timpul preşedinţiei sale, făcând parte de asemenea din grupul de lucru pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Navarro a devenit astfel al doilea asociat apropiat al lui Trump care este condamnat pentru sfidarea Congresului, după ce Steve Bannon a fost găsit vinovat, anul trecut, pentru că a sfidat în mod similar o citaţie.

Bannon a fost condamnat la patru luni de închisoare, iar acum este în faza apelului. Verdictul în cazul lui Navarro, la Tribunalul Federal din Washington, a fost pronunţat după un proces în care au depus mărturie doar într-o singură zi trei martori ai acuzării, foşti membri ai personalului comisiei din Congres.

Citeşte şi: "Frumos tip!". Joe Biden ironizează "mugshot"-ul lui Donald Trump, de la arestarea din Georgia

Apărarea nu a chemat nici un martor şi nu a prezentat nici o probă. Verdictul a reprezentat o victorie pentru Departamentul de Justiţie şi pentru fosta comisie a Congresului, care a acţionat agresiv, pentru a obţine mărturii de la mulţi dintre cei mai importanţi consilieri ai lui Trump, înainte de a fi desfiinţată atunci când republicanii au preluat controlul Camerei, în ianuarie.

Multe dintre constatările comisiei au fost reflectate într-un rechizitoriu penal federal, întocmit de procurorul special Jack Smith, care îl acuză pe Trump de tentativă de subminare a rezultatelor alegerilor, unul dintre cele patru dosare penale cu care se confruntă acesta, în contextul în care candidează pentru a recâştiga Preşedinţia, în 2024, conform News.ro.

Green Bay Sweep

Comisia desfiinţată a Congresului a încercat să îl audieze pe Navarro, în legătură cu un plan conceput de el şi de alţi aliaţi ai lui Trump, denumit "Green Bay Sweep", pentru a împiedica certificarea victoriei în alegerile din 2020, a preşedintelui democrat Joe Biden.

Comisia şi-a încheiat activitatea anul trecut, fără a-l putea audia pe Navarro. Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, în ziua în care Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria lui Biden, atacând poliţia şi obligând aleşii şi alte persoane să fugă pentru a se pune la adăpost.

Trump a făcut afirmaţii false, potrivit cărora alegerile au fost furate prin fraudă electorală pe scară largă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te