Tudorel Toader se grăbește să îl schimbe pe procurorul general

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.12.2018 - 12:03

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu renunță la revocarea procurorului general Augustin Lazăr și nici la propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA. Cele două cereri vor fi trimise președintelui Klaus Iohannis.

SHARE

Ministrul Justiţiei a anunţat din nou că astăzi trimite la Cotroceni cererea oficială de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României, precum şi propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o în noiembrie. 

„Cunoaşteţi procedurile care s-au derulat până în prezent, ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Pentru că s-a adresat Curţii de Apel din Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă, dar eu am evaluat nu persoana fizică, ci procurorul general. Nu m-am referit la viaţa personală, m-am referit la deficienţele manageriale de care domnia sa a dat dovadă”, a anunțat Toader. 

Citește și Tudorel Toader face glume, pe Facebook, despre șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție

Ministrul a susţinut că Augustin Lazăr a sesizat la CCR ceva ce nu are legătură cu cauza: „dar n-are legătură cu raportul de evaluare, cu procedura derulată, aşadar consider că această procedură, această manieră de tragere de timp,neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi, voi trimite la preşedintele republicii solicitarea oficială de revocare din funcţie.

Tudorel Toader a mai spus că în data de 27 decembrie dimineaţa, atunci când va merge la minister, o să pregătească documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. „De ce? Pentru că mă bazez pe articolul 132 din Constituţie, mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut în baza unor articole din lege, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358 şi sigur că, în opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie”, a anunțat ministrul Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate. 

Citește și Tudorel Toader o propune, din nou, pe Adina Florea la DNA

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.